Siostra Anastazja jak zawsze zachwyca połączeniem klasyki i autorskiej kuchni. Jej papryka konserwowa nie wymaga wykorzystania żadnych specjalnych, ekskluzywnych składników, a i tak może stać się królową spiżarni. Cały sekret to wlanie keczupu do zalewy w złotej proporcji z octem i cukrem. Jeden prosty ruch, a warzywo nabiera niezwykłej głębi smaku. To perfekcyjne towarzystwo dla kotleta, lepsze nawet niż buraczki. W dodatku płynna zawartość słoika staje się czymś o wiele więcej niż zwykłą wodą od pikli. Można wykorzystać ją później do zrobienia sosu lub marynowania mięsa.
Jaką paprykę wybrać do konserwowania?
Żeby warzywne przetwory na zimę nie tylko smakowały, ale także pięknie się prezentowały, warto wykorzystać zarówno czerwoną, jak i żółtą lub pomarańczową paprykę. Podobnie jak do leczo. Wtedy w słoiku ładnie przeplatają się kolory i dodatek do obiadu będzie wyglądał jeszcze bardziej apetycznie i przypominał o obfitości lata. A co z zieloną papryką? Niektórzy jej unikają, bo jest mniej słodka niż jej zaczerwienione koleżanki, ale w przypadku przetworów z keczupem nie jest to aż tak wyczuwalne, a różnorodność smaków jest mile widziana.
Druga kwestia to wybór „żeńskiej" lub „męskiej" papryki. Ta pierwsza ma 4 sektory, gdy ją odwrócisz do góry nogami, zobaczysz 4 wypukłości. Jest słodsza, a w związku z tym najlepsza do jedzenia na surowo, na przykład w sałatkach lub na kanapkach. „Męska" papryka jest podzielona na 3 sektory i lepiej nadaje się do obróbki termicznej oraz do marynowania w słoiku.
Papryka marynowana w keczupie siostry Anastazji – przepis
Składniki:
- 1 kg papryki kolorowej
- 300 g cebuli
- 3/4 szklanki keczupu
- 1/4 szklanki octu 10%
- 1/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Umyj paprykę (na przykład czerwoną i żółtą) i oczyść ją z gniazd nasiennych i białych błonek. Potnij ją wzdłuż w paski. Cebulę pokrój w krążki.
- Wlej do dużego garnka ocet, cukier i keczup – sprawdzi się zarówno łagodny, jak i pikantny, wybór zależy od twoich preferencji. Wsyp sól. Możesz także dodać klasyczne zioła i przyprawy do papryki konserwowej, takie jak liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj zalewę.
- Wrzuć do garnka paprykę i cebulę. Gotuj przez około 8 minut, często mieszając. Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż paprykę z cebulą w zalewie do czystych i wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Pasteryzuj przez około 10 minut w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku rozgrzanym do 120°C.
Do czego podawać paprykę w keczupie?
Marynowana papryka w keczupie to genialny pomysł na zapasy na zimę. Kiedy zabraknie ci dodatku do kotletów mielonych lub schabowych, wystarczy przynieść słoiczek ze spiżarni i wyłowić kilka paseczków widelcem. Możesz też wykorzystać samą zalewę, jako słodko-kwaśny sos. Papryka w tym wydaniu świetnie uzupełni dania obiadowe, ale równie dobrze odnajdzie się wśród zimnych przystawek. Pasuje między innymi do sałatki z cukinii, sałatki ziemniaczanej i do śledzi. Warto podawać ją do serów – zarówno tych pokrojonych w kostkę w formie przekąsek, jak i panierowanych, smażonych i podawanych do ciepło. Konserwowa papryka w keczupie doskonale podkreśli smak potraw z grilla, zwłaszcza szaszłyków wieprzowych i drobiowych.
Przepis pochodzi z książki: „153 przetwory i dania mięsne siostry Anastazji", Anastazja Pustelnik, Wydawnictwo WAM

















