Tarta cygańska wbrew pozorem nie pochodzi z kuchni dawnych taborów cygańskich z naszej części Europy, a za to z hrabstwa Kent w Anglii. Pomimo swojej nazwy, tamtejszym mieszkańcom kojarzy się przede wszystkim ze szkolną stołówką, co teoretycznie mogłoby zniechęcić, ale przywołuje na myśl sentymentalne, zachwycające swoją prostotą desery.
I taka właśnie jest gypsy tart. Skorupka to klasyczne kruche ciasto, a wypełnienie składa się z mleka zagęszczonego i brązowego cukru. Chociaż wykonanie nie jest trudne, warto skupić się na ubijaniu masy.
Tarta cygańska – przepis
Składniki:
- 175 g masła
- 250 g mąki
- 50 g drobnego cukru
- skórka z 1 cytryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 410 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 300 g cukru dark muscovado lub zwykłego cukru
Przygotowanie:
- Mleko zagęszczone schłodź przed użyciem. Dobrze, żeby spędziło w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
- Rozetrzyj w palcach mąkę z zimnym masłem, aż powstanie kruszonka. Dodaj cukier i skórkę z cytryny. Wymieszaj.
- Rozmąć żółtko z sokiem z cytryny. Wlej do bazy na ciasto kruche. Połącz składniki najpierw łyżką, żeby zaczęły zbijać się w większe grudki, a potem wrabiaj dłońmi. Kiedy tylko powstanie zwarta kula, zakończ ugniatanie. Spłaszcz ją, owiń folią i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Rozwałkuj schłodzone kruche ciasto tak, żeby móc wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicę o średnicy 23 cm i wysokości 4 cm.
- Zabezpiecz spód pergaminem, przykryj grochem lub ceramicznymi kulkami i piecz przez około 20 minut w 170°C, a potem jeszcze przez 5 minut już bez obciążenia.
- Połącz mleko zagęszczone i cukier muscovado. Miksuj składniki przez około 15 minut, aż powstanie krem przypominający konsystencją bitą śmietanę. Wylej go na kruche ciasto. Piecz przez 8–10 minut, tylko do momentu, kiedy wypełnienie się zetnie. Tarta z mlekiem skondensowanym nie powinna spędzić w piekarniku więcej czasu niż to konieczne, bo krem może się rozwarstwić.
- Całkowicie wystudź tartę, zanim ją pokroisz.
Czym udekorować tartę z mlekiem skondensowanym?
Angielska tarta cygańska jest bardzo słodka i ma zachęcać swoją prostotą, więc nie potrzebuje zbyt dużo dodatków. Możesz tylko lekko oprószyć ją cukrem pudrem, żeby ładniej i delikatniej się prezentowała. Alternatywnie, by przełamać jej słodycz, udekoruj ją po upieczeniu świeżymi, sezonowymi owocami, najlepiej truskawkami lub malinami.
Ciekawym urozmaiceniem będzie także krem śmietankowy na bazie mascarpone. Nie musi być słodki, nawet lepiej, żeby był lekko kwaskowy, maślany, dodaj do niego tylko odrobinę cukru pudru. Przełóż go do rękawa cukierniczego, żeby stworzyć na tarcie z mlekiem skondensowanym ładne rozetki. Możesz też praktykować tak zwany freestyle – rozsmaruj krem szpatułką bez większego planu jak na banofeee pie.
Źródło: instagram.com/_pumpkinbakery

















