Jeśli lubisz słodkie bułeczki, ale nie chcesz wydawać na nie krocie w piekarni ani tym bardziej zjadać tony cukru, watruszki z serka wiejskiego to przepis dla ciebie. Zrobisz je właściwie z tego, co masz już w domu, zwłaszcza jeśli należysz do tych, którzy liczą białko i zawsze trzymają w lodówce jakiś twaróg i jogurt. Bułeczki nie mają glutenu ani rafinowanego cukru. Nadzienie dosłodzisz, czym zechcesz – może być to syrop z agawy lub miód, ale jeśli chcesz obciąć kalorie, sprawdzi się też erytrytol. Tu liczy się tylko twój własny smak, nie potrzebujesz specjalnych proporcji. 

Czym są watruszki?

Watruszki to okrągłe, spłaszczone słodkie bułeczki z nadzieniem na wierzchu, pochodzą z Ukrainy. Puszyste i miękkie z zewnątrz, wilgotne i kremowe w środku. Najczęściej są odpowiednikiem polskich drożdżówek z serem, ale mogą też mieć inne dodatki. Często wykończone są świeżymi owocami lub konfiturami. 

Jak pokazują różne wariacje, watruszki mogą też określać każdy podobny wypiek o okrągłym kształcie i z nadzieniem na wierzchu, które wygląda jak figlarne „oczko". Bez problemu znajdziesz choćby bułeczki z grzybowym farszem lub z ciasta ziemniaczanego, które odwołują się do ukraińskiego (także rosyjskiego) pierwowzoru. 

A jeśli szukasz przepisu na bułeczki, które nie zajmą ci dużo czasu, bo powstają na bazie proszku do pieczenia, nie drożdży, a w dodatku mają więcej białka niż inne słodkie wypieki, wypróbuj watruszki z serka wiejskiego.

Jak zrobić watruszki z serka wiejskiego?

Składniki na ciasto:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 100 g mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oliwy

Składniki na nadzienie:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

+ świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Oddziel serek wiejski od serwatki, umieszczając go na sitku lub w na gazie. Pozwól mu odciekać przez kilka minut.
  2. Wymieszaj serek, jajko i oliwę na jednolitą masę. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto. Podziel je na porcje. Z podanego przepisu otrzymasz 2 duże bułeczki z serka wiejskiego lub 3–4 mniejsze.
  3. Uformuj kule, a następnie przyciśnij je na środku szklanką, żeby otrzymać charakterystyczny kształt. Przełóż je na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia.
  4. Wymieszaj składniki na nadzienie. Wyłóż je łyżeczką na bułeczki. Na wierzchu umieść owoce, najlepiej maliny. 
  5. Piecz watruszki przez 30–35 minut w 180°C, aż brzegi się ładnie zarumienią.   

Białkowe watruszki – makro

Zakładając, że podzielisz ciasto na watruszki z serkiem wiejskim na dwie większe bułeczki, jedna będzie miała około 330 kalorii i znajdą się w niej następujące makroskładniki:

  • Białko: ~19.5 g
  • Tłuszcz: ~13 g
  • Węglowodany ogółem: ~30 g
  • Błonnik: ~1.5 g
  • Węglowodany netto: ~28.5 g

Bułeczki z serka wiejskiego spodobają się tym, którzy chcą zwiększyć podaż białka, nie rezygnując ze słodkości, ale nie są odpowiednie dla osób na diecie keto lub niskowęglowodanowej.

Źródło: instagram.com/julias__cafe