Łazanki z różnymi dodatkami moja babcia Zosia gotowała bardzo często, bo to było jedno z ulubionych dań wszystkich wnuków. Pamiętam je w wersji z wiejską kiełbasą, ze smażonym boczkiem, skwarkami i cebulką, a nawet na słodko z białym serem oraz bułką tartą. Palce lizać, dokładki zamawiać! Ale moim ulubionym zestawem były łazanki wigilijne, czyli z kapustą i suszonymi grzybami leśnymi. Babcia znała moją słabość i często robiła dla mnie tę wersję smakową nawet, gdy do świąt było jeszcze daleko. Wspominam to z rozrzewnieniem za każdym razem, kiedy sięgam po przepis spisany jej ręką. 

Jak zrobić domowe łazanki?

Łazanki to tak naprawdę nie nazwa całego dania, a konkretnego kształtu makaronu, czyli takich niewielkich rombów lub kwadratów. Moja babcia zawsze przygotowywała te pyszne kluseczki samodzielnie i ja również tak robię. Szczególnie warto się o to pokusić, jeśli chcesz naszykować tę potrawę na święta. To bardzo proste, choć wymaga nieco „pary w rękach”, bo ciasto na kluski trzeba rozwałkować bardzo cienko. Makaron można zrobić wcześniej i po przeschnięciu, wciąż w surowej formie, przechować go np. w szklanym słoiku.

Kapusty z suszonymi grzybami warto zrobić więcej niż tylko do tej potrawy i wykorzystywać ją jako sezonowy dodatek do różnych obiadów. Świetnie pasuje np. do tradycyjnych kotletów mielonych z ziemniakami. 

Jeśli nie masz możliwości przygotować domowych łazanek i wolisz użyć gotowego makaronu ze sklepu, nic nie stoi na przeszkodzie. Na podaną w przepisie ilość pozostałych składników potrzebne będzie ok. 200 g ugotowanych kupnych łazanek. 

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami

Składniki:

Na kluski łazanki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 całe jajka i 2 dodatkowe żółtka
  • 1 szczypta soli

Na kapustę z grzybami:

  • 50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki kminku całego, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru

Opcjonalnie: 1/2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki. 

Sposób przygotowania: 

  1. Suszone grzyby umyj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej 1 szklanką letniej wody i mocz przez kilka godzin lub przez noc.
  2. Następnie grzyby pokrój w paski lub małe kawałki i ugotuj je w wodzie, w której się moczyły, przez ok. 20 minut.
  3. Odcedź grzyby, zachowując cały wywar.
  4. Kapustę opłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą, porządnie odciśnij i grubo posiekaj. 
  5. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. 
  6. Na głębokiej patelni (z pokrywką) rozgrzej olej, dodaj cebulę i delikatnie ją zrumień. 
  7. Następnie do cebuli dodaj kapustę oraz przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając, smaż przez minutę.
  8. Dodaj namoczone grzyby i smaż przez kolejną minutę.
  9. W tym momencie do kapusty wlej przecedzoną przez kawałek czystej gazy wodę z moczenia grzybów. Przykryj patelnię i gotuj całość przez ok. 20 minut, w międzyczasie kilka razy przemieszaj. 
  10. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj całość przez ok. 10-15 minut aż nadmiar płynu odparuje. 
  11. Na koniec (opcjonalnie) dodaj posiekaną natkę pietruszki. Pogotuj jeszcze przez 1-2 minuty i zestaw z ognia.
  12. Teraz zajmij się przygotowaniem łazanek, jeśli chcesz zrobić domową wersję tego makaronu. Mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj dodatkowe żółtka oraz sól.
  13. Wymieszaj składniki ciasta, następnie, dodając niewielką ilość wody (około 1/4 szklanki), zagnieć składniki w jednolitą kulę.
  14. Ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj ręcznie przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i miękkie. Jeśli masz czas, możesz zostawić je pod ściereczką na ok. 15 minut po wyrobieniu, żeby odpoczęło. 
  15. Tak przygotowane ciasto na łazanki rozwałkuj cienko i zostaw do suszenia na ok. 15 minut. 
  16. Następnie radełkiem bądź nożem pokrój ciasto na łazanki najpierw w paski o szerokości 2 cm, następnie w poprzek na 2-3 cm kawałki. Powinny powstać zgrabne romby. 
  17. Zagotuj wodę, osól ją i wrzucaj surowe łazanki partiami. Gotuj kluski przez około 1-2 minuty, odławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
  18. Na koniec podgrzej kapustę z grzybami i wymieszaj ją z gorącymi domowymi łazankami (lub ugotowanymi łazankami kupnymi). 

Łazanki z kapustą i grzybami smakują wybornie zarówno zaraz po ugotowaniu, jak również odgrzewane, gdy smaki „przegryzą się” ze sobą.