Łazanki z różnymi dodatkami moja babcia Zosia gotowała bardzo często, bo to było jedno z ulubionych dań wszystkich wnuków. Pamiętam je w wersji z wiejską kiełbasą, ze smażonym boczkiem, skwarkami i cebulką, a nawet na słodko z białym serem oraz bułką tartą. Palce lizać, dokładki zamawiać! Ale moim ulubionym zestawem były łazanki wigilijne, czyli z kapustą i suszonymi grzybami leśnymi. Babcia znała moją słabość i często robiła dla mnie tę wersję smakową nawet, gdy do świąt było jeszcze daleko. Wspominam to z rozrzewnieniem za każdym razem, kiedy sięgam po przepis spisany jej ręką.
Jak zrobić domowe łazanki?
Łazanki to tak naprawdę nie nazwa całego dania, a konkretnego kształtu makaronu, czyli takich niewielkich rombów lub kwadratów. Moja babcia zawsze przygotowywała te pyszne kluseczki samodzielnie i ja również tak robię. Szczególnie warto się o to pokusić, jeśli chcesz naszykować tę potrawę na święta. To bardzo proste, choć wymaga nieco „pary w rękach”, bo ciasto na kluski trzeba rozwałkować bardzo cienko. Makaron można zrobić wcześniej i po przeschnięciu, wciąż w surowej formie, przechować go np. w szklanym słoiku.
Kapusty z suszonymi grzybami warto zrobić więcej niż tylko do tej potrawy i wykorzystywać ją jako sezonowy dodatek do różnych obiadów. Świetnie pasuje np. do tradycyjnych kotletów mielonych z ziemniakami.
Jeśli nie masz możliwości przygotować domowych łazanek i wolisz użyć gotowego makaronu ze sklepu, nic nie stoi na przeszkodzie. Na podaną w przepisie ilość pozostałych składników potrzebne będzie ok. 200 g ugotowanych kupnych łazanek.
Przepis na łazanki z kapustą i grzybami
Składniki:
Na kluski łazanki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 całe jajka i 2 dodatkowe żółtka
- 1 szczypta soli
Na kapustę z grzybami:
- 50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki kminku całego, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru
Opcjonalnie: 1/2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby umyj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej 1 szklanką letniej wody i mocz przez kilka godzin lub przez noc.
- Następnie grzyby pokrój w paski lub małe kawałki i ugotuj je w wodzie, w której się moczyły, przez ok. 20 minut.
- Odcedź grzyby, zachowując cały wywar.
- Kapustę opłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą, porządnie odciśnij i grubo posiekaj.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na głębokiej patelni (z pokrywką) rozgrzej olej, dodaj cebulę i delikatnie ją zrumień.
- Następnie do cebuli dodaj kapustę oraz przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając, smaż przez minutę.
- Dodaj namoczone grzyby i smaż przez kolejną minutę.
- W tym momencie do kapusty wlej przecedzoną przez kawałek czystej gazy wodę z moczenia grzybów. Przykryj patelnię i gotuj całość przez ok. 20 minut, w międzyczasie kilka razy przemieszaj.
- Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj całość przez ok. 10-15 minut aż nadmiar płynu odparuje.
- Na koniec (opcjonalnie) dodaj posiekaną natkę pietruszki. Pogotuj jeszcze przez 1-2 minuty i zestaw z ognia.
- Teraz zajmij się przygotowaniem łazanek, jeśli chcesz zrobić domową wersję tego makaronu. Mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj dodatkowe żółtka oraz sól.
- Wymieszaj składniki ciasta, następnie, dodając niewielką ilość wody (około 1/4 szklanki), zagnieć składniki w jednolitą kulę.
- Ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj ręcznie przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i miękkie. Jeśli masz czas, możesz zostawić je pod ściereczką na ok. 15 minut po wyrobieniu, żeby odpoczęło.
- Tak przygotowane ciasto na łazanki rozwałkuj cienko i zostaw do suszenia na ok. 15 minut.
- Następnie radełkiem bądź nożem pokrój ciasto na łazanki najpierw w paski o szerokości 2 cm, następnie w poprzek na 2-3 cm kawałki. Powinny powstać zgrabne romby.
- Zagotuj wodę, osól ją i wrzucaj surowe łazanki partiami. Gotuj kluski przez około 1-2 minuty, odławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
- Na koniec podgrzej kapustę z grzybami i wymieszaj ją z gorącymi domowymi łazankami (lub ugotowanymi łazankami kupnymi).
Łazanki z kapustą i grzybami smakują wybornie zarówno zaraz po ugotowaniu, jak również odgrzewane, gdy smaki „przegryzą się” ze sobą.
















