Młoda cukinia jest wprost idealna na placki. Nie trzeba jej obierać, ani usuwać z niej pestek czy przerośniętego miękiszu. Wystarczy umyć ją i zetrzeć na tarce. Dlatego, gdy tylko pojawia się na straganach kupuję ją bardzo często i wykorzystuję do tych placuszków. Podaję je jako ciepłą kolację lub na lekki obiad. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka.

Jak zrobić przepyszne placki z cukinii?

Przepisów na placki z cukinii jest wiele, ale klucz do sukcesu leży nie tylko w składnikach, lecz także w sposobie przygotowania. Najwięcej pytań rodzi zazwyczaj kwestia: odciskać cukinię czy nie? Niestety, nie ma tu jednej, prostej odpowiedzi. Jeśli nie odciśniesz wody z cukinii, będziesz musiał dodać sporo mąki, co sprawi, że placki mogą wyjść twardawe. Z kolei zbyt mocne odciśnięcie może spowodować, że placuszki staną się za suche. Dlatego najlepiej delikatnie odcisnąć cukinię, ale nie „na wiór”. Dzięki temu masa na placki zyska idealną konsystencję, a gotowe placuszki będą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Przepis na placki z cukinii z koperkowym sosem

Składniki na placki:

  • 2 młode cukinie
  • 2 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Składniki na sos koperkowy:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, odkrój z nich końce i zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach. Odciśnij je z nadmiaru wody i przełóż do miski. 
  2. Do cukinii dodaj posiekany drobno koperek, całe jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki. 
  3. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj ciasto formując okrągłe placki. Smaż je z dwóch stron przez 2-4 minuty na niewielkim ogniu. Powinny być złote z zewnątrz i wysmażone w środku.
  4. Gotowe placki ułóż na ręczniku kuchennym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  5. Podawaj z sosem koperkowym. Zrób go mieszając jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ze świeżo posiekanym koperkiem. Dopraw go solą i pieprzem.

Jak urozmaicić przepis na placki z cukinii z sosem koperkowym?

Smak placków z cukinii możesz zmienić, używając innych składników:

  • Do ciasta na placki cukiniowe możesz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekaną cebulę. Placuszki będą wtedy bardziej wyraziste w smaku.
  • Zamiast koperku użyj drobno posiekanego szczypiorku. Jego cebulowy smak będzie się idealnie komponował z cukinią.
  • Masa na placki wyjdzie bardziej kremowa, jeśli dodasz do niej 1 łyżkę śmietany albo jogurtu naturalnego.