Młoda cukinia jest wprost idealna na placki. Nie trzeba jej obierać, ani usuwać z niej pestek czy przerośniętego miękiszu. Wystarczy umyć ją i zetrzeć na tarce. Dlatego, gdy tylko pojawia się na straganach kupuję ją bardzo często i wykorzystuję do tych placuszków. Podaję je jako ciepłą kolację lub na lekki obiad. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka.
Jak zrobić przepyszne placki z cukinii?
Przepisów na placki z cukinii jest wiele, ale klucz do sukcesu leży nie tylko w składnikach, lecz także w sposobie przygotowania. Najwięcej pytań rodzi zazwyczaj kwestia: odciskać cukinię czy nie? Niestety, nie ma tu jednej, prostej odpowiedzi. Jeśli nie odciśniesz wody z cukinii, będziesz musiał dodać sporo mąki, co sprawi, że placki mogą wyjść twardawe. Z kolei zbyt mocne odciśnięcie może spowodować, że placuszki staną się za suche. Dlatego najlepiej delikatnie odcisnąć cukinię, ale nie „na wiór”. Dzięki temu masa na placki zyska idealną konsystencję, a gotowe placuszki będą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Przepis na placki z cukinii z koperkowym sosem
Składniki na placki:
- 2 młode cukinie
- 2 jajka
- 160 g mąki pszennej
- pęczek koperku
- szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
Składniki na sos koperkowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj, odkrój z nich końce i zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach. Odciśnij je z nadmiaru wody i przełóż do miski.
- Do cukinii dodaj posiekany drobno koperek, całe jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki.
- Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj ciasto formując okrągłe placki. Smaż je z dwóch stron przez 2-4 minuty na niewielkim ogniu. Powinny być złote z zewnątrz i wysmażone w środku.
- Gotowe placki ułóż na ręczniku kuchennym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z sosem koperkowym. Zrób go mieszając jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ze świeżo posiekanym koperkiem. Dopraw go solą i pieprzem.
Jak urozmaicić przepis na placki z cukinii z sosem koperkowym?
Smak placków z cukinii możesz zmienić, używając innych składników:
- Do ciasta na placki cukiniowe możesz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekaną cebulę. Placuszki będą wtedy bardziej wyraziste w smaku.
- Zamiast koperku użyj drobno posiekanego szczypiorku. Jego cebulowy smak będzie się idealnie komponował z cukinią.
- Masa na placki wyjdzie bardziej kremowa, jeśli dodasz do niej 1 łyżkę śmietany albo jogurtu naturalnego.
















