Te placki z cukinii może nie wyglądają jak kulinarne arcydzieło, a jednak moja rodzina je uwielbia. Ledwo zdejmę je z patelni, a już ktoś je podjada prosto z talerza. Przepis wymyśliłam kiedyś, gdy szukałam pomysłu jak pozbyć się zalegającego w szafce ekspandowanego amarantusa. Doskonale pasuje on do tartej cukinii i powoduje, że nie muszę wcale używać mąki.
Jak zrobić lekkie placki z cukinii bez mąki?
Zamiast mąki w tym przepisie wykorzystuję ekspandowany amarantus, który ma formę małych kuleczek. Można jeść go nawet na surowo, bez gotowania. Dzięki temu nie ma ryzyka, że placki będą niedosmażone nawet gdy tylko lekko podpiekam je na patelni.
Cukiniowe placuszki robi się ekspresowo. Wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z jajkami, amarantusem i przyprawami. Następnie chwila na patelni i gotowe. To lekki i szybki przepis idealny na lato, gdy nie masz ochoty stać przy garach godzinami.
Przepis na placki z cukinii z amarantusem
Składniki:
- 2 małe lub 1 średnia cukinia,
- 2 jajka,
- 4-6 łyżek ekspandowanego amarantusa (ok. 50 g),
- cebula dymka,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach i dobrze odciśnij nadmiar soku przy pomocy gazy lub posól i zostaw na sitku do odcieknięcia. To ważne, inaczej masa będzie za rzadka.
- Posiekaj cebulkę dymkę razem ze szczypiorkiem.
- W misce roztrzep jajka, dodaj odciśniętą cukinię, amarantus i cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj, masa powinna być lekko klejąca (konsystencja podobna do tej na placki ziemniaczane). Amarantus chłonie częściowo wilgoć, więc wszystko ładnie się połączy.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Nakładaj masę łyżką, formując placki.
- Smaż na średnim ogniu po ok. 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i lekko chrupiące. Placki mogą być wilgotne w środku, ekspandowany amarantus można jeść na surowo, bez obaw.
Placuszki z cukinii przygotowane z powyższego przepisu są bezglutenowe (jeśli wykorzystasz certyfikowany amarantus). Dodatek tych ziarenek powoduje też, że placki w mojej wersji są bardziej odżywcze niż te przygotowane z dodatkiem białej mąki. Amarantus to bardzo dobre źródło żelaza i innych minerałów.
Gdzie kupić amarantus ekspandowany?
Kuleczki amarantusa można kupić w większości sklepów, ja kupiłam je kiedyś w popularnej drogerii na dziale ze zdrową żywnością za ok. 6 zł za opakowanie. Planowałam wykorzystywać je na surowo, np. do jogurtów, czy fit deserów. Skończyło się jednak na tym, że zalegały w szafce przez kilka miesięcy. Aż do czasu, gdy postanowiłam dodać je do masy na cukiniowe placki zamiast mąki. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę! Ekspandowany amarantus wykorzystuje też jako posypkę do sałatek – dodaje im ciekawej chrupkości.
















