Sałatka to zwykle powiew świeżości w jadłospisie. Kojarzy się ze świeżymi warzywami i delikatnymi liśćmi sałat. Ale można tez zrobić ją zupełnie inaczej, biorąc przykład z orientalnych potraw, a jednocześnie wcale nie rezygnując z chrupiącej bazy i ferii smaków. Sałatka z ogórków na ostro rozgrzewa dwa razy, bo nie brakuje w niej pikantnych przypraw i serwuje się ją od razu z patelni.   

Co zamiast mizerii do obiadu?

Tradycyjna mizeria z koperkiem to standardowy dodatek do mielonych lub schabowych, ale nie zawsze trzeba polegać wyłącznie na niej. Do obiadu, zarówno mięsnego, jak i wegetariańskiego, możesz też przyrządzić takie nietypowe sałatki z ogórków jak:

  • mizeria po czesku – to po prostu ogórki z octem, cukrem i solą, bez żadnego dodatkowego sosu. Prosta, ale idealnie zbalansowana kompozycja.
  • ogórkowa surówka z worka – z warzywa zgniecionego tłuczkiem, by szybko pozbyć się z niego nadmiaru wody. Z dodatkiem oleju sezamowego, octu ryżowego, czosnku i chili. 
  • chrupiąca sałatka z czarnuszką – czarne nasiona robią ogromną różnicę. Ładnie prezentują się na zielonych ogórkach i satysfakcjonująco pękają pod zębami. 

Poniżej mamy dla ciebie coś jednak znacznie ciekawszego. Zasmażana mizeria na ostro w azjatyckim stylu zachwyca smakiem od pierwszego kęsa! Rzuć okiem na przepis i zabieraj się do pracy!

Sałatka z ogórków na ostro – przepis 

Składniki:

  • 2 ogórki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone chili
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

  1. Umyj ogórki (nie obieraj ich) i podziel je wzdłuż na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój warzywo w paski, tnąc każdą ćwiartkę lekko na ukos. 
  2. Włóż cząstki ogórków do miski i zasyp je solą. Odstaw na 15 minut, żeby wyciągnąć wodę z warzywa.
  3. Obierz imbir i pokrój go w cienkie plasterki. Posiekaj czosnek i papryczkę (nasiona możesz odrzucić, jeśli nie chcesz, żeby sałatka z ogórka była bardzo pikantna).
  4. Połącz w miseczce ocet, sos sojowy i wodę. Dodaj ostrą paprykę w proszku, pieprz i cukier. Wymieszaj.
  5. Rozgrzej trochę oleju na patelni. Wrzuć czosnek, imbir i papryczkę. Smaż, aż uwolni się aromat. Dodaj sos. Podgrzewaj go przez chwilę, żeby nieco zredukować.
  6. Odlej wodę z ogórków i włóż je na patelnię. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Nie musisz ich długo podgrzewać, wystarczy że pokryją się sosem.
  7. Zdejmij smażone ogórki na ostro z patelni i serwuj je od razu – do dania głównego lub jako samodzielną sałatkę. Możesz posypać białym lub czarnym sezamem.

Z czym podawać smażone ogórki na ostro?

Chociaż smażone ogórki na ostro mają orientalny sznyt, pasują nie tylko do potraw kuchni azjatyckiej, ale także do typowo polskich pozycji. Możesz podać je do kotletów pożarskich lub zwykłych mielonych. Pasują również do dań z grilla, takich jak szaszłyki z kiełbasą lub boczkiem. Tworzą ciekawą, intensywną w smaku parę z pieczoną karkówką.

Zaskakująco dobrze łączą się z potrawami wegetariańskimi, takimi jak steki z portobello lub kalafiora. Ale ogórki na ostro możesz też zajadać jako samodzielną przekąskę. Do zagryzania przydadzą się podpłomyki, tortilla lub inny rodzaj przaśnego chleba.

Źródło: youtube.com/@D_food