Polędwiczki wieprzowe to niedocenione mięso, które można podać na dziesiątki pysznych sposobów. Zamiast jednak sięgać po skomplikowane przepisy, lepiej wykorzystać najprostszą metodę, która wymaga tylko kilku składników. Cały sekret tkwi jednak w odpowiednim sposobie pieczenia, dlaczego przeczytaj poniższe instrukcje i wprowadź je do własnej kuchni, a wtedy mięso z pewnością wyjdzie idealnie.
Jak zrobić soczyste polędwiczki wieprzowe?
Okazuje się, że aby przygotować soczyste polędwiczki wieprzowe, wcale nie trzeba szykować skomplikowanych wieloskładnikowych marynat. Wystarczy tylko najprostsza solanka i trochę czosnku, papryki i rozmarynu. Ważne jest jednak to, aby zabrać się za przygotowania ze sporym wyprzedzeniem, bo mięso musi poleżeć w solance aż 4 dni i dopiero po takim czasie nadaje się do nacierania przyprawami i pieczenia.
Co ciekawe, świetnym pomysłem jest pieczenie polędwiczek w airfryerze, bo taka metoda obróbki pozwala maksymalnie przyspieszyć cały proces. Ważne jest tylko to, aby w trakcie pieczenia zmieniać temperaturę, czyli najpierw ustawić grzanie na 200 stopni, a po 10 minutach zmniejszyć je o połowę, czyli tylko na 100 stopni. W takich warunkach polędwiczki muszą piec się jeszcze przez 30 minut, a po tym czasie są gotowe.
Oczywiście jeśli nie masz airfryera, możesz też upiec takie polędwiczki w piekarnika. W ten sposób również wychodzą idealnie soczyste i wilgotne, a przy tym pełne smaku i aromatu. Wybierz więc własną metodę i spróbuj przygotować takie mięso na wielkanocny stół, a wszyscy goście z pewnością będą prosili o dokładkę.
Prosty przepis na polędwiczki wieprzowe
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 litr wody
- 65 g peklosoli
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: czosnek granulowany, mielona wędzona papryka i rozmaryn
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj wodę z peklosolą i dodaj 4 ząbki czosnku. W tak przygotowanej solance umieść polędwiczki.
- Całość owiń folią i schowaj do lodówki na 4 dni.
- Po tym czasie mięso osusz z wody i natrzyj czosnkiem, wędzoną papryką i rozmarynem.
- Przyprawione polędwiczki piecz w airfryerze, najpierw w 200 stopniach przez 10 minut, a potem przez kolejnych 30 minut w 100 stopniach.
Źródło: Facebook @Airfryer przepisy

















