Sos do makaronu daje ogromne możliwości. Pierwszym skojarzeniem chyba jest sos bolognese lub carbonara. A gdyby tak zrobić go bez mięsa, a przy odrobinie starania również w wersji wegańskiej? Jeśli obawiasz się, że po godzinie znowu poczujesz głód i danie będzie niesmaczne, to jesteś w błędzie. Makaron z tym sosem smakuje obłędnie i porządnie syci.
Składniki na sos do makaronu z ciecierzycy
Niektóre składniki musisz przygotować dzień wcześniej. Dlatego przeczytaj przepis i naszykuj, co trzeba, żeby kolejnego dnia już tylko gotować. Sos jest łatwy i bardzo smaczny, naprawdę warto go zrobić.
- 100 g ciecierzycy
- 50 g czerwonej fasoli
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- odrobina mleka lub wody
- pół papryki lub innego warzywa
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki koncentratu
- 200 ml śmietany
- olej do smażenia
- odrobina wody z makaronu
- 200 g suchego makaronu, możesz też zrobić domowy makaron, jeśli masz więcej czasu
Jak zrobić sos do makaronu z ciecierzycy?
- Ciecierzycę i fasolę zalej wodą i mocz je przez całą noc. Następnego dnia odsącz. Przełóż całą do malaksera lub blendera z odpowiednią końcówką do siekania. Dołóż 1 małą cebulę, może ją wcześniej przekroić na ćwiartki, łatwiej się rozdrobni. Dodaj też ząbki czosnku, świeżą umytą kolendrę lub natkę pietruszki, dosyp sól, pieprz, bazylię, paprykę słodką i wędzoną. Dolej też odrobinę mleka lub wody. Rozdrabniaj aż powstanie pasta. Odstaw na bok na 10 minut. Możesz też wsadzić ją do lodówki i wykorzystać kolejnego dnia.
- Z papryki wyjmij gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Przesmaż ją przez chwilę na patelni, żeby trochę zmiękła. Po chwili dodaj do niej pastę z ciecierzycy. Smaż razem na średnim ogniu przez 10 minut. Mieszaj często, żeby nic się nie przypaliło, w razie czego dolej więcej oleju.
- W tym czasie zagotuj wodę w oddzielnym garnku. Jak zacznie wrzeć, dorzuć do niej makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ale nie odcedzaj go, na koniec potrzebna będzie woda po gotowaniu.
- Smażącą pastę przesuń na patelni tak, żeby na środku powstało puste miejsce. Dołóż tutaj koncentrat pomidorowy. Smaż przez kilka minut, mieszając. W razie czego to jest też dobry moment na uzupełnienie przypraw.
- Dolej śmietankę (może być roślinna) i gotuj przez kilka minut na małym ogniu.
- Makaron wyłów na patelnię, dolej 1 chochlę wody, w której się gotował. Wymieszaj i przesmaż wszystko dosłownie przez 1-2 minutki.
- Sos do makaronu z ciecierzycy dobrze smakuje z posypką z parmezanu lub z płatków drożdżowych.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @nomante potante















