Sos do makaronu daje ogromne możliwości. Pierwszym skojarzeniem chyba jest sos bolognese lub carbonara. A gdyby tak zrobić go bez mięsa, a przy odrobinie starania również w wersji wegańskiej? Jeśli obawiasz się, że po godzinie znowu poczujesz głód i danie będzie niesmaczne, to jesteś w błędzie. Makaron z tym sosem smakuje obłędnie i porządnie syci.

 Składniki na sos do makaronu z ciecierzycy

Niektóre składniki musisz przygotować dzień wcześniej. Dlatego przeczytaj przepis i naszykuj, co trzeba, żeby kolejnego dnia już tylko gotować. Sos jest łatwy i bardzo smaczny, naprawdę warto go zrobić.

  • 100 g ciecierzycy
  • 50 g czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina mleka lub wody
  • pół papryki lub innego warzywa
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki koncentratu
  • 200 ml śmietany
  • olej do smażenia
  • odrobina wody z makaronu
  • 200 g suchego makaronu, możesz też zrobić domowy makaron, jeśli masz więcej czasu

Jak zrobić sos do makaronu z ciecierzycy?

  1. Ciecierzycę i fasolę zalej wodą i mocz je przez całą noc. Następnego dnia odsącz. Przełóż całą do malaksera lub blendera z odpowiednią końcówką do siekania. Dołóż 1 małą cebulę, może ją wcześniej przekroić na ćwiartki, łatwiej się rozdrobni. Dodaj też ząbki czosnku, świeżą umytą kolendrę lub natkę pietruszki, dosyp sól, pieprz, bazylię, paprykę słodką i wędzoną. Dolej też odrobinę mleka lub wody. Rozdrabniaj aż powstanie pasta. Odstaw na bok na 10 minut. Możesz też wsadzić ją do lodówki i wykorzystać kolejnego dnia.
  2. Z papryki wyjmij gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Przesmaż ją przez chwilę na patelni, żeby trochę zmiękła. Po chwili dodaj do niej pastę z ciecierzycy. Smaż razem na średnim ogniu przez 10 minut. Mieszaj często, żeby nic się nie przypaliło, w razie czego dolej więcej oleju.
  3. W tym czasie zagotuj wodę w oddzielnym garnku. Jak zacznie wrzeć, dorzuć do niej makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ale nie odcedzaj go, na koniec potrzebna będzie woda po gotowaniu.
  4. Smażącą pastę przesuń na patelni tak, żeby na środku powstało puste miejsce. Dołóż tutaj koncentrat pomidorowy. Smaż przez kilka minut, mieszając. W razie czego to jest też dobry moment na uzupełnienie przypraw.
  5. Dolej śmietankę (może być roślinna) i gotuj przez kilka minut na małym ogniu.
  6. Makaron wyłów na patelnię, dolej 1 chochlę wody, w której się gotował. Wymieszaj i przesmaż wszystko dosłownie przez 1-2 minutki.
  7. Sos do makaronu z ciecierzycy dobrze smakuje z posypką z parmezanu lub z płatków drożdżowych.

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @nomante potante