Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, ale nieskomplikowanego, robię sobie to ciacho. Nie chodzi tutaj jednak o klasyczny angielski pudding z czerstwej chałki. Nazwa „puddingowe ciasto” wzięła się od cudownej konsystencji masy, która jest jak pudding czy budyń.
Przepis na ten przysmak jest stary, ale jedyny składnik, po który musiałam ostatnio wyskoczyć do sklepu, to mąka kukurydziana (którą zresztą i tak można zamienić mąką ziemniaczaną). Wszystkie pozostałe zawsze mam w szafce kuchennej lub lodówce.
Do przygotowania deseru potrzebne będą jabłka (do masy - to one po upieczeniu dają taki mięciutki, puddingowy efekt), ale na wierzch daj takie owoce, jakie akurat masz i lubisz. Ciasto wychodzi dość słodkie, więc moim zdaniem świetnie będą do niego pasować kwaskowe owoce, np. agrest, porzeczki, jeżyny, jagody. Morele czy śliwki też będą super, pod warunkiem, że najpierw pokroisz je mniejsze kawałki.
Przepis na angielskie ciasto puddingowe z owocami
Składniki (na tortownicę o średnicy 22 lub 23 cm):
- 125 g masła
- 2 jajka zerówki
- 125 g bułki tartej
- ok. 1/2 kg słodkich jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu (możesz pominąć, jeśli nie lubicie)
- 1 opak. cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 50 g rodzynek (również możesz pominąć, ja raczej nie dodaję)
- 60 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- ok. 150 g drobnych owoców - u mnie borówki
Dodatkowo: kawalątek masła i trochę bułki tartej do zabezpieczenia formy.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj, osusz i odłóż.
- Masło roztop w rondelku, po czym przelej do miski i odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie umyj jabłka, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach.
- Do jabłek dodaj cynamon (jeśli go używasz) oraz cukier waniliowy i rozgotuj je w garnuszku na mus. Następnie odstaw do przestygnięcia.
- Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka wstaw na chwilę do lodówki.
- Kiedy roztopione masło osiągnie temperaturę pokojową, dodaj do niego 2 żółtka i zmiksuj na gładką masę.
- Dosyp bułkę tartą., cukier trzcinowy oraz mąkę kukurydzianą i zmiksuj do połączenia składników.
- Następnie dodaj rodzynki oraz przestudzony mus jabłkowy i całość wymieszaj.
- Z 2 białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Dodaj ją do masy i wymieszaj całość delikatnie.
- Okrągłą formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Przełóż do niej ciasto.
- Na wierzch ciasta wyłóż owoce.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, do nagrzanego wstaw ciasto i piecz je na środkowej półce ok. 1 godzinę i 10 minut.
Po ostygnięciu możesz dodatkowo posypać ten deser startą gorzką czekoladą lub ozdobić domową bitą śmietaną. Ja zazwyczaj serwuję to ciasto w wersji najprostszej, bo takie najbardziej mi smakuje. Ważne, żeby dać mu porządnie ostygnąć po upieczeniu, bo inaczej będzie problem z krojeniem. Smacznego!















