Jajka marynowane w sosie sojowym, czyli "starzone" to japoński przysmak, który można spotkać pod nazwą nitamago. Niektórzy mogą je kojarzyć z ramenu, bo często są składnikiem tego dania, jednak to nie wszystkie ich zastosowania. Można je podawać nie tylko do zup, ale także do makaronów w stylu azjatyckim czy nawet solo - jako szybką przekąskę. W każdej odsłonie smakują genialnie, a do tego pięknie wyglądają na talerzu. Zobacz, jak prosto się je przygotowuje, a od razu nabierzesz ochoty na spróbowanie.
Jak zrobić jajka marynowane po japońsku?
Być może znasz jajka marynowane w occie, ale przepis na nitamago, czyli jajka marynowane po japońsku to coś całkiem innego. Tutaj jajka do marynowania należy ugotować na półtwardo, czyli tak, aby biało było całkowicie ścięte, a żółtko jeszcze lekko płynne. W tym celu przyda się bardzo dokładne odmierzanie czasu, który powinien trwać od 5 do 6 minut, w zależności od wielkości jajek.
A gdy jajka na półtwardo są już wystudzone i obrane ze skorupek, wystarczy już tylko marynata na bazie sosu sojowego, octu ryżowego, cukru trzcinowego, czosnku i imbiru. W oryginalnym przepisie dodaje się także sake, jednak i bez tego składnika jajka marynowane wyjdą pyszne. Niektórzy dorzucają dodatkowo także szczypiorek, sezam czy papryczkę chili i wszystkie te warianty są warte wypróbowania. Najlepiej zacznij jednak od podstawowego przepisu na jajka marynowane w sosie sojowym, który znajdziesz poniżej, a dopiero potem testuj kolejne wariacje.
Prosty przepis na jajka marynowane w sosie sojowym
Składniki:
- 4 jajka,
- 100 ml sosu sojowego,
- 150 ml wody,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżeczki cukru brązowego,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek świeżego imbiru,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka sezamu.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania marynaty, czyli dokładnie wymieszaj w garnuszku sos sojowy z wodą, cukrem brązowym i octem ryżowym. Do tego dodaj obrany i pokrojony w plastry czosnek z imbirem i podgrzewaj całość przez kilka minut na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a wszystkie składniki dobrze połączą.
- Gotową marynatę odstaw do wystudzenia, a w tym czasie przygotuj jajka. Gotuj je przez około 5-6 minut (w zależności od wielkości jajek) od momentu zagotowania wody. Chodzi o to, aby były przyrządzone na półtwardo, czyli miały idealnie ścięte białko, ale jeszcze lekko płynne żółtko.
- Ugotowane jajka od razu odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie obierz je ze skorupek i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Zimne jajka przełóż do plastikowego lub szklanego pojemnika i zalej wystudzoną marynatą (tutaj opcjonalnie można dosypać ziarenka sezamu). Całość szczelnie zamknij lub owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie jajka marynowane są gotowe.

















