Nieco trudniej jest zrobić perfekcyjne kotlety z cukinii niż zwyczaje placki. Te pierwsze mają charakterystyczne, pulchne kształty niczym tradycyjne mielone. Muszą więc mieć wystarczająco dużo treściwych składników i nie rozpływać się na patelni. A gdy wsypiesz zbyt dużo bułki tartej, ryzykujesz, że masa stanie się sucha, a smak kabaczka całkiem się rozmyje. Dlatego Tomasz Strzelczyk proponuje inny dodatek – płatki, które na pewno masz w kuchennej szafce, ale częściej goszczą na śniadaniu niż na obiedzie. 

Co dodać do kotletów z cukinii, żeby trzymały kształt?

Gdyby iść tropem babcinych mielonych, można by po prostu dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę lub bułkę tartą. Ale to często nie wystarczy, żeby kotlety z cukinii wyszły z patelni „napakowane" jak pączusie, sycące i wilgotne. Niektórzy ratują się sypkimi dodatkami, które pełnią rolę spoiwa, takimi jak mąka pszenna, ale przez nią masa może stać się zbyt sucha i mdła. Nie najgorszym pomysłem jest zmieszanie startego kabaczka z kaszą jaglaną, kaszą manną lub ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę ziemniakami. Ale takie bonusowe składniki wpłyną na smak kotletów i odbiorą główną rolę świeżej i sezonowej cukinii.

Jakie rozwiązanie proponuje Tomasz Strzelczyk? Bardzo proste – do masy wystarczy dosypać płatki owsiane. Wymieszane z kabaczkiem i jajkiem oraz odstawione do „odpoczynku" pęcznieją. W ten sposób dają sycące wypełnienie, pomagają połączyć wszystkie składniki, ale są dość neutralne w smaku i chłoną warzywne soki jak gąbka. Nieznacznie tylko podkreślą atuty cukinii lekko orzechowymi nutami. Kucharz dodaje także jogurt naturalny i starty ser, dzięki któremu kotlety są przyjemnie wilgotne w środku i pełne białka. 

Jak zrobić kotlety z cukinii sposobem Tomka Strzelczyka?

Autor kanału YT Oddaszfartucha proponuje stworzenie jarskich kotlecików o sycącym wnętrzu, choć z niewielką liczbą elementów. Jeśli wybierzesz odpowiednie płatki owsiane, możesz w dodatku zyskać pewność, że potrawa nie będzie miała grama glutenu, a świetnie odżywi i zapewni energię. Oto potrzebne składniki:

  • 500 g cukinii
  • 100 g płatków owsianych 
  • 500 ml jogurtu naturalnego 
  • 50 g żółtego sera
  • szczypior 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka 
  • sól i pieprz

Zetrzyj cukinię na dużych oczkach, osól ją i przemieszaj. Odstaw, by puściła wodę. Potem dobrze ją odsącz, dociskając do sitka. Dodaj posiekany szczypiorek i starte ząbki czosnku. Dorzuć płatki owsiane, starty żółty ser i jogurt naturalny. Przypraw niewielką ilością soli i czarnym, świeżo zmielonym pieprzem. 

Wstępnie wyrób masę, a potem dodaj do niej jajka. Wymieszaj. Odstaw na około 10 minut, żeby płatki owsiane napęczniały. Nakładaj spore porcje na patelnię z rozgrzanym olejem. Nie rozsmarowuj masy jak na placki, niech wyjdą grube kotleciki. Smaż na rumiany kolor z obu stron.

Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA