Gdy w kontekście kulinariów pada hasło „Węgry” lub „węgierskie” pierwszym skojarzeniem u większości z nas są zapewne dania z dodatkiem papryki. I nic w tym dziwnego – Madziarzy uczynili z tego warzywa swoją prawdziwą narodową specjalność.

Jednak paprykowo-węgierskie szaleństwo nie powinno przesłaniać tego, co węgierska kuchnia ma jeszcze do zaoferowania. W jej zakamarkach kryją się tak sprytne triki, że aż grzechem byłoby nie spróbować przenieść ich na polski grunt. Tak jest choćby w przypadku placków z cukinii.

Adobe Stock, Pixel-Shot

Jak Węgrzy robią placki z cukinii?

W Budapeszcie i w okolicach także zajadają się plackami z tartego na tarce kabaczka. Nazywają je cukkinifasírt. Szybki rzut oka na wygląd tego dania w węgierskim wykonaniu rodzi dwa pytania: gdzie jest papryka i dlaczego te placki wyglądają tak samo jak polskie?

Zacznijmy od początku. Węgrzy mimo wszystko znają umiar i wiedzą, że gdzie jak gdzie, ale do smażonego placka z cukinii proszek z papryki nie będzie pasował, a przede wszystkim może się przypalić i zepsuć smak całej potrawy. Zamiast tego stawiają na inny sypki dodatek. Jest to proszek do pieczenia

Choć w Polsce rezerwujemy go tylko i wyłącznie do dań na słodko i ciast, Węgrzy dobrze wiedzą, że poprawia on pulchność także innych placuszków. Mała odrobinka proszku do pieczenia sprawia, że placki cukiniowe rosną jak się patrzy – i to dosłownie, już na patelni. A potem? Potem już tylko można rozkoszować się ich lekkim smakiem!

Przepis na placki cukiniowe po węgiersku

Składniki:

  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
  • ½ pęczka szczypiorku (lub drobno posiekanej cebuli)
  • 1 pęczek pietruszki
  • trochę oleju do smażenia
  • śmietana do podania

Przygotowanie

  1. Twardą końcówkę cukinii odetnij i zetrzyj warzywo na tarce o grubych oczkach. Odciśnij ją z nadmiaru płynu.
  2. Suche składniki wymieszaj osobno, a następnie dodaj do cukinii, wbij także jajko. Na koniec dodaj do mieszanki na placki posiekaną drobniutko pietruszkę i szczypiorek.
  3. Rozgrzej na patelni olej i smaż małe, płaskie placki. Smażenie powinno trwać ok. 2-3 minuty z obu stron, w zależności od grubości placka.
  4. Podawaj gotowe placki ze śmietaną.

Smacznego!