Znany kucharz zachwala swój przepis mówiąc, że jest rewelacyjny, a same naleśniki wychodzą „zarypiaszcze” w smaku. Wszystko to za sprawą jedynie podstawowych składników oraz 1 złotej zasady.
Co będzie potrzebne do zrobienia naleśników Tomka Strzelczyka?
To przepis najbardziej tradycyjny z możliwych, więc przyszykuj tylko: mąkę, jajka, mleko, masło oraz odrobinę soli i cukru. Żadnej gazowanej wody ani maślanki, kefiru, proszku do pieczenia czy innych „wynalazków”. Wszystko, jak babcia przykazała. Dokładne proporcje (na ok. 10 naleśników) wyglądają tak:
- 125 g mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru (w wersji słodkiej)
- 250 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 20 g masła klarowanego (do smażenia)
Ponadto przyda ci się 100 procent chęci! Bo, jak wiadomo, głównie od dobrych chęci oraz nastawienia zależy sukces w kuchni. Także i tym razem.
Najważniejsze rady Pana Tomasza na temat naleśników
Przygotowanie naleśników trzeba zacząć od ubicia jajek. Temu etapowi towarzyszy złota zasada: Pan Tomasz długo ubija jajka mikserem, żeby dobrze je napowietrzyć. Następnie dodaje cukier oraz sól i nadal miksuje. Dzięki temu ciasto naleśnikowe jest napowietrzone nawet bez dodatku wody gazowanej i naleśniki wychodzą perfekcyjnie puszyste, elastyczne, nigdy się nie rwą.
Po zmiksowaniu jajek z dodatkami, Pan Tomek dodaje przesianą mąkę, ale nie w całości - po trochu. Dopiero, kiedy cała mąka będzie wmieszana w ciasto, kucharz dodaje mleko, nadal miksując. Na koniec wlewa rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto odstawia na ok. 15 minut, żeby odpoczęło i aby zawiązał się gluten.
Naleśniki Strzelczyk smaży z obu stron najchętniej na maśle klarowanym. To dodatkowo podbija maślany smak placuszków. Zanim wyleje kolejną porcję ciasta, kucharz za każdym razem miesza masę chochelką. A potem tańczy z patelnią, robiąc wygibasy, żeby ciasto równo się rozprowadziło i usmażyło. Przekonasz się, oglądając ten film na jego kanale:
Z czym podać naleśniki?
Do tak przygotowanych naleśników najlepsze będą słodkie dodatki. Klasyczny twarożek zmiksowany z żółtkiem i cukrem wanilinowym oraz z dodatkiem rodzynek lub dżem i świeże sezonowe owoce. Sprawdzi się też roztopiona w kąpieli wodnej ciepła czekolada, a dla kontrastu - kulka zimnych lodów. Idealnie współgrać będzie również polewa karmelowa lub domowa bita śmietana.
Ja czasem serwuję rodzinie te naleśniki ze zmiksowanym na pulpę miąższem świeżego mango oraz śmietanką z kremu kokosowego. To danie będzie równie pyszne z karmelizowanymi w cukrze morelami albo brzoskwiniami i posypką z prażonych orzechów laskowych.
















