Jeśli tylko masz w domu cukinię, kawałek kiełbasy, cebulę, paprykę, pomidor, jakieś świeże zioła i trochę ulubionego żółtego sera, możesz brać się do szykowania obiadu. Strzelczyk pokazał tak prosty przepis na nadziewaną i zapiekaną cukinię w papilotach, że szkoda by było z niego nie skorzystać. Pamiętaj tylko, że do faszerowania najlepiej nadają się cukinie grube i krótkie - takie idealnie da się wydrążyć z miąższu, a potem nadziać. Możesz wykorzystać zarówno warzywa z zieloną skórką, jak i żółtą. 

Co jest nietypowego w przepisie Tomka Strzelczyka na faszerowane cukinie?

Tomasz Strzelczyk robi 2 ciekawe rzeczy, które rzadko występują w innych przepisach. Po pierwsze, kucharz blanszuje cukinię przed faszerowaniem. Dzięki temu warzywo lekko mięknie, jeszcze zanim będzie pieczone i w rezultacie całe danie rozpływa się w ustach. Ważne, żeby nie przesadzić z czasem blanszowania - 5 minut to maksimum. Jeśli zostawicie cukinie we wrzątku na dłużej, warzywo zacznie się już gotować i może się nieapetycznie rozlecieć po upieczeniu. 

Drugi fajny myk, to włożenie połówek cukinii do papilotów. Ten sposób sprawia, że blachy nie trzeba już wykładać papierem do pieczenia, a nadziane warzywa trzymają idealny kształt. 

Przepis Tomka Strzelczyka na cukinie nadziewane farszem z kiełbasy

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 cukinie
  • 150 g kiełbasy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka zielonego szczypiorku 
  • 4 łyżki majonezu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ok. 150 g startego żółtego sera 
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, mielona słodka papryka 

Dodatkowo: arkusz papieru do pieczenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj pod bieżącą wodą, nie obieraj ich.
  2. Przekrój cukinie wzdłuż na połówki.
  3. Wydrąż z nich środki - najszybciej zrobisz to gałką do lodów, ale może być też zwykła łyżka. 
  4. Miąższ posiekaj drobno ostrym nożem, przyda się do nadzienia. Przełóż ją do miski. 
  5. Do gotującej się wody wsyp płaską łyżkę stołową soli i cukru.
  6. Kiedy woda zawrze, włóż do niej 4 połówki cukinii i parz przez ok. 5 minut.
  7. W tym czasie pokrój 1 paprykę w drobną kostkę i przełóż pokrojoną do miski.
  8. Pokrój też cebulę (w kostkę) i dodaj do papryki,
  9. Posiekaj drobno natkę pietruszki oraz szczypior i przerzuć do miski z farszem. 
  10. Na koniec pokrój w kostkę kiełbasę i dodaj do pozostałych składników. 
  11. Majonez przełóż do małej miseczki, zetrzyj do niego świeży czosnek i wymieszaj sos. 
  12. Do sosu dodaj sól, pieprz i mieloną paprykę, wymieszaj całość. 
  13. Gotowy sos przełóż do miski z farszem i przemieszaj. 
  14. Wyciągnij cukinie ze wrzątku, ułóż je na talerzu. 
  15. Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni C grzanie góra-dół. 
  16. Arkusz papieru do pieczenia pokrój na 4 szerokie paski.
  17. Na każdym ułóż 1 połówkę cukinii i zakręć końce pergaminu (powstaną takie papierowe papiloty).
  18. Teraz przełóż cukinię w papilotach na blachę do pieczenia i do każdego wydrążonego warzywa włóż farsz. 
  19. Włóż cukinię do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. 
  20. Po tym czasie wyciągnij blachę z warzywami i obficie posyp startym serem. 
  21. Ponownie wstaw faszerowane cukinie do piekarnika i piecz jeszcze parę-paręnaście minut, aż cały ser się roztopi i zarumieni. 

Tak przyrządzona faszerowana cukinia wychodzi delikatna i miękka tak bardzo, że nawet nie jest potrzebny nóż do jej krojenia. Danie można zajadać samą łyżką. Smacznego!

Źródło przepisu: Youtube.com/TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA

Fot. Getty/iStock, Dziggyfoto