Jeśli tylko masz w domu cukinię, kawałek kiełbasy, cebulę, paprykę, pomidor, jakieś świeże zioła i trochę ulubionego żółtego sera, możesz brać się do szykowania obiadu. Strzelczyk pokazał tak prosty przepis na nadziewaną i zapiekaną cukinię w papilotach, że szkoda by było z niego nie skorzystać. Pamiętaj tylko, że do faszerowania najlepiej nadają się cukinie grube i krótkie - takie idealnie da się wydrążyć z miąższu, a potem nadziać. Możesz wykorzystać zarówno warzywa z zieloną skórką, jak i żółtą.
Co jest nietypowego w przepisie Tomka Strzelczyka na faszerowane cukinie?
Tomasz Strzelczyk robi 2 ciekawe rzeczy, które rzadko występują w innych przepisach. Po pierwsze, kucharz blanszuje cukinię przed faszerowaniem. Dzięki temu warzywo lekko mięknie, jeszcze zanim będzie pieczone i w rezultacie całe danie rozpływa się w ustach. Ważne, żeby nie przesadzić z czasem blanszowania - 5 minut to maksimum. Jeśli zostawicie cukinie we wrzątku na dłużej, warzywo zacznie się już gotować i może się nieapetycznie rozlecieć po upieczeniu.
Drugi fajny myk, to włożenie połówek cukinii do papilotów. Ten sposób sprawia, że blachy nie trzeba już wykładać papierem do pieczenia, a nadziane warzywa trzymają idealny kształt.
Przepis Tomka Strzelczyka na cukinie nadziewane farszem z kiełbasy
Składniki (na 2 osoby):
- 2 cukinie
- 150 g kiełbasy
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka zielonego szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- ok. 150 g startego żółtego sera
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, mielona słodka papryka
Dodatkowo: arkusz papieru do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj pod bieżącą wodą, nie obieraj ich.
- Przekrój cukinie wzdłuż na połówki.
- Wydrąż z nich środki - najszybciej zrobisz to gałką do lodów, ale może być też zwykła łyżka.
- Miąższ posiekaj drobno ostrym nożem, przyda się do nadzienia. Przełóż ją do miski.
- Do gotującej się wody wsyp płaską łyżkę stołową soli i cukru.
- Kiedy woda zawrze, włóż do niej 4 połówki cukinii i parz przez ok. 5 minut.
- W tym czasie pokrój 1 paprykę w drobną kostkę i przełóż pokrojoną do miski.
- Pokrój też cebulę (w kostkę) i dodaj do papryki,
- Posiekaj drobno natkę pietruszki oraz szczypior i przerzuć do miski z farszem.
- Na koniec pokrój w kostkę kiełbasę i dodaj do pozostałych składników.
- Majonez przełóż do małej miseczki, zetrzyj do niego świeży czosnek i wymieszaj sos.
- Do sosu dodaj sól, pieprz i mieloną paprykę, wymieszaj całość.
- Gotowy sos przełóż do miski z farszem i przemieszaj.
- Wyciągnij cukinie ze wrzątku, ułóż je na talerzu.
- Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni C grzanie góra-dół.
- Arkusz papieru do pieczenia pokrój na 4 szerokie paski.
- Na każdym ułóż 1 połówkę cukinii i zakręć końce pergaminu (powstaną takie papierowe papiloty).
- Teraz przełóż cukinię w papilotach na blachę do pieczenia i do każdego wydrążonego warzywa włóż farsz.
- Włóż cukinię do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut.
- Po tym czasie wyciągnij blachę z warzywami i obficie posyp startym serem.
- Ponownie wstaw faszerowane cukinie do piekarnika i piecz jeszcze parę-paręnaście minut, aż cały ser się roztopi i zarumieni.
Tak przyrządzona faszerowana cukinia wychodzi delikatna i miękka tak bardzo, że nawet nie jest potrzebny nóż do jej krojenia. Danie można zajadać samą łyżką. Smacznego!
Źródło przepisu: Youtube.com/TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA
Fot. Getty/iStock, Dziggyfoto














