Dobre ciasto czekoladowe to takie, które jest wilgotne w środku i dosłownie samo rozpływa się w ustach. Niestety wypieki z wielu przepisów wychodzą zupełnie inne i ciasto jest suche jak wiór oraz mocno się kruszy. Jak uniknąć takiego efektu? Wystarczy skorzystać ze sprytnego patentu Tomka Strzelczyka, a powstanie idealnie "mokre" czekoladowe cudo jak z najlepszej cukierni.

Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe? Sprytny sposób Strzelczyka

Aby przygotować idealnie "mokre" ciasto czekoladowe z kremem wcale nie trzeba sięgać po skomplikowane, wieloskładniowe przepisy, a najlepiej udowadnia to Tomasz Strzelczyk w najnowszym filmie na swoim kanale YouTube. Kucharz pokazał prostą recepturę na ciasto kakaowe, ale po upieczeniu zrobił z nim jedną wyjątkową rzecz. Otóż w upieczonym cieście zrobił dość duże otwory, które potem zalał masą na bazie mascarpone, mleka skondensowanego i płynnej czekolady i w ten sposób całość stała się idealnie wilgotna.

W efekcie powstał genialny wypiek, wyglądający jak z dobrej cukierni, ale wymagający minimum pracy. Zobacz dokładny przepis na te wspaniałe ciasto czekoladowe poniżej i spróbuj odtworzyć je we własnej kuchni.

Ciasto czekoladowe z kremem - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g kakao gorzkiego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 jajka,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 250 ml kefiru,
  • 150 g brązowego cukru.

na krem:

  • 120 g mlecznej czekolady + 50 g do posypania ciasta po wierzchu.
  • 250 g mleka skondensowanego słodzonego,
  • 270 serka mascarpone.

Przygotowanie:

  1. Najpierw wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  2. Następnie do dużej miski wybij jajka, wlej olej, kefir i dodaj brązowy cukier. Wszystko wymieszaj, ale nie ubijaj. 
  3. Do mokrej masy stopniowo wsypuj suche składniki, ciągle mieszając wszystko na wolnych obrotach. 
  4. Tak przygotowaną masę przelej do blaszki o wymiarach 15x25 i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni na około 35 minut.
  5. Po tym czasie sprawdź ciasto patyczkiem, a jeśli będzie suche, wyjmij je i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  6. Z ciasta odetnij "garb" na górze, a następnie zrób na całej powierzchni dziurki w równych odstępach, na przykład przy pomocy rączki od wałka. 
  7. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie dolej ją do serka mascarpone. Do tego wlej mleko skondensowane i wymieszaj całość na jednolitą masę. 
  8. Gotową masą czekoladową zalej ciasto tak, aby polewa weszła w zrobione wcześniej otwory. 
  9. Posiekaj pół tabliczki czekolady i posyp nią wierzch ciasta. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA