Czasem przychodzi nagła ochota na pyszną, mięciutką drożdżówkę jak z cukierni, ale nie zawsze mamy czas, aby przygotowywać takie wypieki. Wtedy warto skorzystać z przepisu Tomasza Strzelczyka i zamiast szykować pracochłonne ciasto drożdżowe, wybrać prostą masę serową. A gdy do tego dorzuci się jeszcze jabłkowe nadzienie do środka, to powstanie już absolutna pyszność.

Jak zrobić serowe bułeczki z jabłkami?

Zamiast robić czasochłonne drożdżówki z serem, lepiej sięgnij po serowe bułeczki. To banalnie prosta sprawa, bo nie ma tu żadnego ucierania, ubijania czy długotrwałego wyrabiania w dłoniach. Wystarczy tylko wymieszać twaróg z jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia i mąką, a potem od razu można brać się za formowanie zgrabnych bułek. Aby jednak bułeczki twarogowe miały jeszcze lepszy smak, warto wypełnić je jakimś nadzieniem, a w tej roli najlepiej sprawdzą się jabłka z cynamonem. Robi się je całkiem szybko i na jednej patelni, a ich smak i zapach czysta poezja. Zobacz poniżej dokładny przepis na serowe bułeczki z jabłkami od Tomasza Strzelczyka i koniecznie go przetestuj. 

Serowe bułeczki z jabłkami - przepis

Składniki:

na ciasto:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 380 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 na nadzienie:

  • 5 twardych jabłek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania nadzienia jabłkowego. Jabłka obierz, wykrój z nich gniazda nasienne i pokrój miąższ w kosteczkę. Tak przygotowane owoce podsmaż na maśle. Po kilku minutach smażenia wymieszaj jabłka z cukrem oraz cynamonem. Gdy jabłka puszczą sok, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj całość. Tak przygotowane nadzienie zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
  2. Teraz przygotuj ciasto serowe, czyli rozkrusz widelcem twaróg, a potem wymieszaj go z jajkami, proszkiem do pieczenia, cukrem zwykłym i wanilinowym oraz olejem. Całość wyrób wstępnie, a potem stopniowo dodawaj mąkę pszenną, ciągle mieszając masę.
  3. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie równe części. Potem taką połówkę ciasta podziel na około 6-7 części.
  4. Każdy taki kawałek rozwałkuj (bez podsypywania mąką) i wypełniaj nadzieniem. Na koniec dokładnie sklejaj bułeczki, aby masa jabłkowa nie wypływała podczas pieczenia.
  5. Uformowane bułeczki układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie posmaruj dokładnie po wierzchu rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. 
  6. Tak przygotowane bułki z jabłkami piecz w 175 stopniach (grzanie góra-dół bez termoobiegu) na około 25 minut. 
  7. Upieczone i lekko przestudzone serowe bułeczki z jabłkami posmaruj masłem i posyp mieszanką cukru z cynamonem

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA