Czasem przychodzi nagła ochota na pyszną, mięciutką drożdżówkę jak z cukierni, ale nie zawsze mamy czas, aby przygotowywać takie wypieki. Wtedy warto skorzystać z przepisu Tomasza Strzelczyka i zamiast szykować pracochłonne ciasto drożdżowe, wybrać prostą masę serową. A gdy do tego dorzuci się jeszcze jabłkowe nadzienie do środka, to powstanie już absolutna pyszność.
Jak zrobić serowe bułeczki z jabłkami?
Zamiast robić czasochłonne drożdżówki z serem, lepiej sięgnij po serowe bułeczki. To banalnie prosta sprawa, bo nie ma tu żadnego ucierania, ubijania czy długotrwałego wyrabiania w dłoniach. Wystarczy tylko wymieszać twaróg z jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia i mąką, a potem od razu można brać się za formowanie zgrabnych bułek. Aby jednak bułeczki twarogowe miały jeszcze lepszy smak, warto wypełnić je jakimś nadzieniem, a w tej roli najlepiej sprawdzą się jabłka z cynamonem. Robi się je całkiem szybko i na jednej patelni, a ich smak i zapach czysta poezja. Zobacz poniżej dokładny przepis na serowe bułeczki z jabłkami od Tomasza Strzelczyka i koniecznie go przetestuj.
Serowe bułeczki z jabłkami - przepis
Składniki:
na ciasto:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 380 g mąki pszennej
- 100 ml oleju
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie:
- 5 twardych jabłek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania nadzienia jabłkowego. Jabłka obierz, wykrój z nich gniazda nasienne i pokrój miąższ w kosteczkę. Tak przygotowane owoce podsmaż na maśle. Po kilku minutach smażenia wymieszaj jabłka z cukrem oraz cynamonem. Gdy jabłka puszczą sok, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj całość. Tak przygotowane nadzienie zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
- Teraz przygotuj ciasto serowe, czyli rozkrusz widelcem twaróg, a potem wymieszaj go z jajkami, proszkiem do pieczenia, cukrem zwykłym i wanilinowym oraz olejem. Całość wyrób wstępnie, a potem stopniowo dodawaj mąkę pszenną, ciągle mieszając masę.
- Tak przygotowane ciasto podziel na dwie równe części. Potem taką połówkę ciasta podziel na około 6-7 części.
- Każdy taki kawałek rozwałkuj (bez podsypywania mąką) i wypełniaj nadzieniem. Na koniec dokładnie sklejaj bułeczki, aby masa jabłkowa nie wypływała podczas pieczenia.
- Uformowane bułeczki układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie posmaruj dokładnie po wierzchu rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
- Tak przygotowane bułki z jabłkami piecz w 175 stopniach (grzanie góra-dół bez termoobiegu) na około 25 minut.
- Upieczone i lekko przestudzone serowe bułeczki z jabłkami posmaruj masłem i posyp mieszanką cukru z cynamonem.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

















