Zamiast godzinnego lepienia bułek, wystarczy tylko porządnie wyrobić ciasto, uformować kulki, zrobić zagłębienie i nałożyć nadzienie. To takie proste jagodzianki, że spokojnie możesz zrobić je w sobotę rano, zanim reszta domowników się obudzi. U mnie takie leniwe jagodzianki znikają jeszcze lekko ciepłe.

Jeśli chcesz przyspieszyć i odjąć sobie rano pracy, wyrób ciasto wieczorem, schowaj do lodówki, a rano poczekaj aż się ociepli, wypełnij dodatkami i upiecz. Kruszonkę też możesz zrobić z wyprzedzeniem. Przeczeka w lodówce do rana. Jeśli masz silikonowe foremki do muffinów, możesz zmienić plan i zamiast drożdżówek upiec babeczki. Będą łatwiejsze w transporcie.

Jak zrobić leniwe jagodzianki bez zawijania?

W klasycznych jagodziankach najwięcej czasu i nerwów schodzi na formowanie i zabezpieczanie nadzienia. Tu tego nie ma. Wyrabiasz jedno, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe, które dobrze wyrasta, a potem już tylko formujesz kulki i robisz wgłębienia jak w zwykłych drożdżówkach, np. z serem.

Do środka trafia słodki twarożek i jagody, a wierzch posypujesz solidną porcją kruszonki. Twaróg najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nie był zbyt zimny. Łatwiej się wtedy miesza z pozostałymi składnikami. W piekarniku wszystko pięknie się zapieka i trzyma formę dzięki rantom. Nie musisz się martwić, że coś się rozleje czy popęka.

Przepis Tomasza Strzelczyka na otwarte i proste jagodzianki

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 70 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka

Składniki na nadzienie:

  • 500 g jagód
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 300 g twarogu
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 żółtka

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 70 g masła

Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wkrusz drożdże. Dodaj łyżkę cukru i ciepłe mleko, rozetrzyj łyżką do rozpuszczenia. Wsyp 6 łyżek mąki, zamieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do zaczynu wsyp resztę mąki, dodaj cukier waniliowy, roztopione masło i żółtka. Wyrabiaj przez kilka minut, aż uzyskasz gładkie, miękkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu odrywaj z ciasta porcje wielkości małej pomarańczy i formuj kulki. Układaj je na blasze z papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Przykryj i zostaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Twaróg utrzyj z masłem, cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę.
  5. Jagody wymieszaj z mąką ziemniaczaną i odrobiną cukru.
  6. Zrób kruszonkę: mąkę połącz z cukrem trzcinowym i zimnym, posiekanym masłem, rozcieraj palcami aż powstaną grudki.
  7. W wyrośniętych bułkach zrób wgłębienia. Użyj do tego szklanki lub miseczki posmarowanej od zewnątrz olejem. Włóż do środka po łyżce twarogu i porcji jagód.
  8. Posmaruj brzegi bułek roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut - do zrumienienia.
  10. Odstaw do przestudzenia, ale najlepsze są jeszcze lekko ciepłe.

Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).

Co możesz zmienić w tym przepisie?

Jeśli nie masz twarogu, możesz użyć serka mascarpone, śmietankowego bez dodatków, waniliowego albo ricotty. Nadzienie będzie wtedy bardziej kremowe. Jagody leśne po sezonie mogą zastąpić borówki amerykańskie, maliny albo mieszanka owoców leśnych z mrożonki. Nie rozmrażaj owoców przed rozłożeniem ich na cieście. Chodzi o to, by nie zdążyło nasiąknąć sokiem - by ciasto pozostało lekkie i puszyste.

Sprawdzą się nawet brzoskwinie z puszki lub jabłka z cynamonem pokrojone w kostkę, jeśli akurat nie ma sezonu na świeże owoce. Zamiast lub oprócz kruszonki dobry będzie też lukier cytrynowy.