– Smak pokoleniowy, robili nasi dziadkowie – mówi o tym mięsie Tomek Strzelczyk. Nie od rzeczy będzie jednak adnotacja, że gospodarz kanału na YouTube „Oddasz fartucha” wszedł w temacie mięsa w słoikach o jeszcze jeden poziom wyżej.
Dlaczego warto przyrządzić mięso do słoików Tomka Strzelczyka?
Jego sekret? Nie wystarczy tylko obgotować lub zapasteryzować mięso w słoiczkach. By smakowało jeszcze lepiej, warto je wcześniej odpowiednio doprawić i obsmażyć na smalcu.
Takie mięso można trzymać w lodówce przez naprawdę długi czas. „Swoje” wytrzyma także poza i nią. Dzięki odpowiedniemu procesowi pasteryzacji, tak przygotowanie mięso można zabrać ze sobą na wakacyjny biwak czy przeznaczyć do konsumpcji jako zapas na cięższy, bardziej zapracowany dzień, jak powiedział w swoim filmiku pan Tomek.
Przepis na mięso do słoików wg Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1,5 kg karkówki
- 1 kg cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżki soli
- 1 płaska łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kolendry (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1-2 łyżki smalcu wieprzowego
Przygotowanie:
- Pokrój mięso w grubszą kostkę, tak jak na porządne szaszłyki, jak mówi pan Tomek.
- W moździerzu rozetrzyj łyżeczkę kolendry i gorczycy.
- Pokrojone mięso dopraw mieszanką wszystkich przypraw z listy składników poza majerankiem, wraz z 3 płaskimi łyżkami soli – na 3 kilogramy mięsa wieprzowego. Dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej rękoma, wmasowując przyprawy w mięso. Odstaw mięso do miski na jakiś czas, ew. na cała noc do lodówki.
- Pokrój cebule w piórka.
- Rozgrzej żeliwny garnek lub dużą patelnię i rozpuść w niej łyżkę smalcu. Na bardzo gorący ogień wkładaj ostrożnie partiami mięso. Mięso należy obsmażyć powierzchownie, jedynie tak, by się zrumieniło i zamknęło z zewnątrz – „dojdzie” dopiero w słoikach.
- Po obsmażeniu mięsa wrzuć na patelnię cebulę, w razie potrzeby dodając do niej odrobinę smalcu. Po wstępnym podsmażeniu cebuli dodaj pokrojony drobno czosnek. Gdy warzywa się zeszklą, wrzuć z powrotem mięso i przemieszaj je z cebulą. Na koniec dopraw całość czubatą łyżką majeranku.
- Przekładaj mięso z cebulą do słoików, do ok. 3/4 ich wysokości.
- Do garnka po mięsie wlej ok. pół szklanki wody – dokładnie wypłucz przyprawy z garnka i wlej do słoiczków.
- Przed zakręceniem słoików sprawdź dodatkowo, by ich ranty nie były zabrudzone – to może spowodować niedokładne „zassanie się” słoiczków.
- Zakręcone słoiki przestaw na blachę i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw temperaturę na 130 st. C i pasteryzuj przez 3 godziny. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i poczekaj na ostygnięcie słoiczków.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

















