– Smak pokoleniowy, robili nasi dziadkowie – mówi o tym mięsie Tomek Strzelczyk. Nie od rzeczy będzie jednak adnotacja, że gospodarz kanału na YouTube „Oddasz fartucha” wszedł w temacie mięsa w słoikach o jeszcze jeden poziom wyżej.

Dlaczego warto przyrządzić mięso do słoików Tomka Strzelczyka?

Jego sekret? Nie wystarczy tylko obgotować lub zapasteryzować mięso w słoiczkach. By smakowało jeszcze lepiej, warto je wcześniej odpowiednio doprawić i obsmażyć na smalcu.

Takie mięso można trzymać w lodówce przez naprawdę długi czas. „Swoje” wytrzyma także poza i nią. Dzięki odpowiedniemu procesowi pasteryzacji, tak przygotowanie mięso można zabrać ze sobą na wakacyjny biwak czy przeznaczyć do konsumpcji jako zapas na cięższy, bardziej zapracowany dzień, jak powiedział w swoim filmiku pan Tomek.

Przepis na mięso do słoików wg Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej 
  • 1,5 kg karkówki 
  • 1 kg cebuli 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 płaskie łyżki soli 
  • 1 płaska łyżka czarnego pieprzu 
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego 
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kolendry (opcjonalnie)
  • 1  łyżeczka gorczycy
  • 1-2 łyżki smalcu wieprzowego

Przygotowanie:

  1. Pokrój mięso w grubszą kostkę, tak jak na porządne szaszłyki, jak mówi pan Tomek.
  2. W moździerzu rozetrzyj łyżeczkę kolendry i gorczycy.
  3. Pokrojone mięso dopraw mieszanką wszystkich przypraw z listy składników poza majerankiem, wraz z 3 płaskimi łyżkami soli – na 3 kilogramy mięsa wieprzowego. Dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej rękoma, wmasowując przyprawy w mięso. Odstaw mięso do miski na jakiś czas, ew. na cała noc do lodówki.
  4. Pokrój cebule w piórka.
  5. Rozgrzej żeliwny garnek lub dużą patelnię i rozpuść w niej łyżkę smalcu. Na bardzo gorący ogień wkładaj ostrożnie partiami mięso. Mięso należy obsmażyć powierzchownie, jedynie tak, by się zrumieniło i zamknęło z zewnątrz – „dojdzie” dopiero w słoikach.
  6. Po obsmażeniu mięsa wrzuć na patelnię cebulę, w razie potrzeby dodając do niej odrobinę smalcu. Po wstępnym podsmażeniu cebuli dodaj pokrojony drobno czosnek. Gdy warzywa się zeszklą, wrzuć z powrotem mięso i przemieszaj je z cebulą. Na koniec dopraw całość czubatą łyżką majeranku. 
  7. Przekładaj mięso z cebulą do słoików, do ok. 3/4 ich wysokości. 
  8. Do garnka po mięsie wlej ok. pół szklanki wody – dokładnie wypłucz przyprawy z garnka i wlej do słoiczków.
  9. Przed zakręceniem słoików sprawdź dodatkowo, by ich ranty nie były zabrudzone – to może spowodować niedokładne „zassanie się” słoiczków. 
  10. Zakręcone słoiki przestaw na blachę i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw temperaturę na 130 st. C i pasteryzuj przez 3 godziny. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i poczekaj na ostygnięcie słoiczków.

Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube