Surówka bogini jest pełna smaku i wartości odżywczych. Zachwyca również intensywnym kolorem, który już sam zachęca do jedzenia, do tego przyjemnie chrupie i orzeźwia. To z pewnością najlepszy wybór na majowe posiadówki przy grillu. Ale okazji jest o wiele więcej, więc nie wahaj się przetestować ten przepis.
Przepis na surówkę bogini
Składniki na kapustę:
- pół główki kapusty średniej wielkości
- 1 ogórek szklarniowy
- szczypiorek
Składniki na sos:
- 1 garść szpinaku
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 awokado
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Przygotowanie krok po kroku:
- Pół główki kapusty posiekaj tak cienko, jak to możliwe. Możesz też użyć szatkownicy.
- Dokładnie umyj długi szklarniowy ogórek, ponieważ będzie dodany do sałatki razem ze skórką. Przekrój go na pół wzdłuż, a potem jeszcze raz, a następnie w plasterki (mogą być trochę grubsze).
- Teraz do pojemnika blendera przełóż umyte i osuszone liście szpinaku i bazylii. Obierz też awokado, w tym celu przekrój je na pół, usuń pestkę, a miąższ wyjmij łyżeczką. Dołóż do liści. Wciśnij sok z połowy cytryny, dosyp też płatki drożdżowe (lub starty twardy ser żółty, typu parmezan lub grana padano, jeśli używasz), dołóż 1 ząbek czosnku, nerkowce i miód. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość zalej kilkoma łyżkami oliwy. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, dolej więcej oliwy i ponownie wymieszaj.
- Gotowy sos przełóż do kapusty ze świeżym ogórkiem i dokładnie wymieszaj. Surówka bogini jest już gotowa do jedzenia.
Z czym podać surówkę bogini?
Przede wszystkim może to być opcja na drugie śniadanie podane z kromką świeżego chleba, najlepiej pełnoziarnistego. Pasuje też do pieczonych ziemniaczków, frytek batatów lub innych warzyw. Możesz zjeść ją z komosą ryżową, ryżem, kaszą gryczaną, jaglaną lub wymieszać z kuskusem, to świetny pomysł na zdrowe drugie śniadanie. Surówka z młodej kapusty, podana nawet w ten wyjątkowy sposób, może być dodatkiem do głównego dania obiadowe. Sprawdzi się zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych. A co powiesz na to, żeby wsadzić ją do domowego burgera, tortilli lub kebaba? Ten uniwersalny dodatek pasuje niemal wszędzie.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @kasia.rozpendowska

















