Surówka bogini jest pełna smaku i wartości odżywczych. Zachwyca również intensywnym kolorem, który już sam zachęca do jedzenia, do tego przyjemnie chrupie i orzeźwia. To z pewnością najlepszy wybór na majowe posiadówki przy grillu. Ale okazji jest o wiele więcej, więc nie wahaj się przetestować ten przepis.

Przepis na surówkę bogini

Składniki na kapustę:

  • pół główki kapusty średniej wielkości
  • 1 ogórek szklarniowy
  • szczypiorek

Składniki na sos:

  • 1 garść szpinaku
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Pół główki kapusty posiekaj tak cienko, jak to możliwe. Możesz też użyć szatkownicy.
  2. Dokładnie umyj długi szklarniowy ogórek, ponieważ będzie dodany do sałatki razem ze skórką. Przekrój go na pół wzdłuż, a potem jeszcze raz, a następnie w plasterki (mogą być trochę grubsze). 
  3. Teraz do pojemnika blendera przełóż umyte i osuszone liście szpinaku i bazylii. Obierz też awokado, w tym celu przekrój je na pół, usuń pestkę, a miąższ wyjmij łyżeczką. Dołóż do liści. Wciśnij sok z połowy cytryny, dosyp też płatki drożdżowe (lub starty twardy ser żółty, typu parmezan lub grana padano, jeśli używasz), dołóż 1 ząbek czosnku, nerkowce i miód. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość zalej kilkoma łyżkami oliwy. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, dolej więcej oliwy i ponownie wymieszaj. 
  4. Gotowy sos przełóż do kapusty ze świeżym ogórkiem i dokładnie wymieszaj. Surówka bogini jest już gotowa do jedzenia.

Z czym podać surówkę bogini?

Przede wszystkim może to być opcja na drugie śniadanie podane z kromką świeżego chleba, najlepiej pełnoziarnistego. Pasuje też do pieczonych ziemniaczków, frytek batatów lub innych warzyw. Możesz zjeść ją z komosą ryżową, ryżem, kaszą gryczaną, jaglaną lub wymieszać z kuskusem, to świetny pomysł na zdrowe drugie śniadanie. Surówka z młodej kapusty, podana nawet w ten wyjątkowy sposób, może być dodatkiem do głównego dania obiadowe. Sprawdzi się zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych. A co powiesz na to, żeby wsadzić ją do domowego burgera, tortilli lub kebaba? Ten uniwersalny dodatek pasuje niemal wszędzie.

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @kasia.rozpendowska