Ostatnio zrobiłam dużą miskę tej surówki i chciałam spróbować, czy nie trzeba jej dodatkowo doprawić. Udało mi się zjeść 2 łyżki zawartości miski i już rodzina zbiegła się do kuchni, słysząc odgłosy mlaskania i chrupania. Trudno im się dziwić. Surówka kopenhaska jest tak pyszna, że każdy jak najszybciej chce załapać się na swoją porcję. W moim domu ten dodatek do obiadu znika z talerzy szybciej niż kotlety. Jeśli chcesz go przygotować, skorzystaj z kilku wskazówek.
Co to jest surówka kopenhaska?
Surówka kopenhaska to prosta, zdrowa i niesamowicie smaczna sałatka. Idealnie pasuje nie tylko do mięsnych kotletów, ale też ryby, warzywnych zapiekanek, krokietów oraz dań z grilla. Do jej przygotowania będziesz potrzebować główkę sałaty lodowej (w warzywniaku wybieraj ciężkie egzemplarze), marchew, cebulę, ogórki konserwowe oraz zieleninę (natkę i szczypiorek). Sałatę lodową możesz zamienić na kapustę pekińską. Jeśli nie masz ogórków konserwowych ani korniszonów, wykorzystaj kiszone.
Sos do surówki kopenhaskiej składa się tylko 2 składników: musztardy oraz jogurtu. Musztardę polecam miodową lub sarepską (w zależności, czy wolisz łagodne, lekko słodkie smaki czy pikantne i wyraziste), natomiast z jogurtów najlepszy będzie grecki, ponieważ jest odpowiednio gęsty - żaden inny nie daje takiego kremowego efektu, jak ten.
Do doprawienia tej sałatki nie będziesz potrzebować żadnych wymyślnych dodatków - wystarczy sól i świeżo zmielony pieprz. Z podanych składników wyjdzie ci duża porcja surówki kopenhaskiej do obiadu dla 4 osób.
Przepis na surówkę kopenhaską
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 cebula cukrowa
- 1 marchewka
- 2 ogórki konserwowe (najlepiej korniszony)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka świeżego szczypiorku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- do smaku: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Z sałaty poodrywaj liście, dokładnie je umyj, ewentualnie pozbądź się brzydkich, zewnętrznych liści.
- Umyte liście poszatkuj drobno ostrym nożem. Wrzuć do miski.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do sałaty.
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do miski.
- Na tych samych oczkach zetrzyj także ogórki. Dodaj do reszty warzyw.
- Natkę pietruszki oraz szczypiorek posiekaj drobno i wrzuć do surówki.
- Jogurt grecki wymieszaj z musztardą i dodaj sos do miski z warzywami.
- Na koniec dopraw całość solą oraz pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj.
Surówkę kopenhaską przed podaniem najlepiej jest wstawić na 15-20 minut do lodówki, żeby „się przegryzła”. Po schłodzeniu to niebo w gębie.
Źródło przepisu: www.kuchnianawypasie.pl
















