Ostatnio zrobiłam dużą miskę tej surówki i chciałam spróbować, czy nie trzeba jej dodatkowo doprawić. Udało mi się zjeść 2 łyżki zawartości miski i już rodzina zbiegła się do kuchni, słysząc odgłosy mlaskania i chrupania. Trudno im się dziwić. Surówka kopenhaska jest tak pyszna, że każdy jak najszybciej chce załapać się na swoją porcję. W moim domu ten dodatek do obiadu znika z talerzy szybciej niż kotlety. Jeśli chcesz go przygotować, skorzystaj z kilku wskazówek. 

Co to jest surówka kopenhaska?

Surówka kopenhaska to prosta, zdrowa i niesamowicie smaczna sałatka. Idealnie pasuje nie tylko do mięsnych kotletów, ale też ryby, warzywnych zapiekanek, krokietów oraz dań z grilla. Do jej przygotowania będziesz potrzebować główkę sałaty lodowej (w warzywniaku wybieraj ciężkie egzemplarze), marchew, cebulę, ogórki konserwowe oraz zieleninę (natkę i szczypiorek). Sałatę lodową możesz zamienić na kapustę pekińską. Jeśli nie masz ogórków konserwowych ani korniszonów, wykorzystaj kiszone. 

Sos do surówki kopenhaskiej składa się tylko 2 składników: musztardy oraz jogurtu. Musztardę polecam miodową lub sarepską (w zależności, czy wolisz łagodne, lekko słodkie smaki czy pikantne i wyraziste), natomiast z jogurtów najlepszy będzie grecki, ponieważ jest odpowiednio gęsty - żaden inny nie daje takiego kremowego efektu, jak ten. 

Do doprawienia tej sałatki nie będziesz potrzebować żadnych wymyślnych dodatków - wystarczy sól i świeżo zmielony pieprz. Z podanych składników wyjdzie ci duża porcja surówki  kopenhaskiej do obiadu dla 4 osób. 

Przepis na surówkę kopenhaską

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 cebula cukrowa 
  • 1 marchewka 
  • 2 ogórki konserwowe (najlepiej korniszony)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka świeżego szczypiorku 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • do smaku: sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Z sałaty poodrywaj liście, dokładnie je umyj, ewentualnie pozbądź się brzydkich, zewnętrznych liści.
  2. Umyte liście poszatkuj drobno ostrym nożem. Wrzuć do miski. 
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do sałaty. 
  4. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do miski. 
  5. Na tych samych oczkach zetrzyj także ogórki. Dodaj do reszty warzyw. 
  6. Natkę pietruszki oraz szczypiorek posiekaj drobno i wrzuć do surówki. 
  7. Jogurt grecki wymieszaj z musztardą i dodaj sos do miski z warzywami.
  8. Na koniec dopraw całość solą oraz pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj. 

Surówkę kopenhaską przed podaniem najlepiej jest wstawić na 15-20 minut do lodówki, żeby „się przegryzła”. Po schłodzeniu to niebo w gębie. 

Źródło przepisu: www.kuchnianawypasie.pl