Co roku na Boże Narodzenie szykuję właśnie ten sernik. Na samą myśl aż cieknie mi ślinka - połączenie aksamitnej, serowej masy i piernikowego aromatu, to dla mnie naprawdę kusząca kombinacja. Nie tylko dla mnie: o tym serniku już w listopadzie marzy cała rodzina. Moi domownicy kochają go bardziej niż zwykłe pierniczki. Nieskromnie przyznam, że wcale się nie dziwię. Dla mnie sam jego zapach to już esencja bożonarodzeniowego nastroju. Każdy, kto choć raz spróbuje, od razu marzy o solidnej dokładce. 

Przepis na świąteczny sernik piernikowy

Z podanych składników przygotujesz sernik o średnicy 24 cm - naszykuj sobie okrągłą tortownicę. 

Składniki:

Na spód:

  • 100 g herbatników (do wyboru: zwykłe, korzenne albo pierniczki)
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Na masę sernikową:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 100 g cukru pudru
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 120 g miodu
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

  1. Masło włóż do rondelka i roztop. Odstaw, aby wystygło.
  2. Ciasteczka drobno pokrusz. Możesz to zrobić w dłoniach, użyć malaksera albo skorzystać z tłuczka do mięsa. Okruchy ciastek wymieszaj z roztopionym masłem, cynamonem i przyprawą do piernika. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, masą ciasteczkową wylep spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  4. Twaróg przełóż do dużej miski. Dodaj miód, śmietankę, jajka, cukier puder. Przesiej obie mąki. Dodaj przyprawę do piernika, zmiksuj do momentu aż składniki się połączą.
  5. Masę przełóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj.
  6. Na dnie piekarnika ustaw szerokie naczynie wypełnione wodą - ja czasem ustawiam spore naczynie żaroodporne, a czasem po prostu wielką blachę z wyposażenia piekarnika. Podczas pieczenia woda będzie parować, dzięki czemu gotowy sernik będzie idealnie wilgotny.
  7. Sernik piernikowy piecz na środkowej półce piekarnika przez 70 minut w 160 stopniach C.
  8. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuj ciasta od razu. Wyłącz urządzenie i uchyl lekko drzwiczki dopiero po 10 minutach. Sernik powinien powoli tracić temperaturę, żeby nie popękał.

Źródło: smakinatalerzu.pl

Dodatkowe porady

Do masy serowej możesz dodać trochę piernikowych okruchów, żeby nadać całości bardziej chrupiącej konsystencji. Nie każdemu jednak odpowiada taki efekt - niektórzy wolą idealnie gładką, aksamitną masę. Możesz też rozważyć zmniejszenie ilości przyprawy piernikowej - zamiast 5 łyżeczek dodać tylko 4. Wszystko zależy od tego, jak bardzo lubisz korzenny posmak. Opcjonalny jest też dodatek aromatu waniliowego do masy - może ciekawie zmienić posmak deseru.