Na sernik bez pieczenia zawsze jest dobra pora. Niezależnie czy za oknem świeci słońce, czy też pada deszcz. Taki deser sprawdzi się o każdej porze roku i przy każdej pogodzie. Robiłam go już wielokrotnie i zapewniam cię, że za każdym razem wychodzi idealny. Spód jest chrupiący, masa bardzo kremowa, a polewa obłędnie słodka. Sernik kajmakowy jest genialny na każdą okazję.

Prosty sernik kajmakowy bez pieczenia

Przepis na sernik kajmakowy bez pieczenia jest bardzo prosty. Zamiast piec ciasto kruche, robię banalny ciasteczkowy spód. Mój ulubiony to ten z herbatników, ale możesz zamienić je na inne ciasteczka. Jeśli chcesz urozmaicić tę warstwę, dorzuć do malaksera garść orzechów (np. laskowych). Na spód przygotowuję łatwą masę serową. Wykorzystuję do niej ser z wiaderka (wybierz gęsty!). Łączę go z czekoladą, która sprawia, że po zastygnięciu sernik ma zwartą konsystencję, mimo że jest bez żelatyny. Dodaję do niego również bitą śmietanę oraz kajmak. Całość dekoruję podgrzaną masą kajmakową i ciasteczkami. Gotowy sernik chłodzę do stężenia, zwykle wystarczą 2-3 godziny w lodówce.

Przepis na sernik kajmakowy na zimno

Składniki na ciasteczkowy spód:

  • 120 g czekoladowych herbatników lub innych ulubionych ciasteczek
  • 70 g masła (miękkiego)

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu sernikowego z wiaderka (gęstego)
  • 100 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej)
  • 1/2 puszki kajmaku
  • 1 tabliczka białej czekolady

Do dekoracji:

  • 5-7 herbatników
  • 5 łyżek kajmaku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj spód. Masło pokrój w kostkę i roztop w rondelku. Odstaw. Do malaksera przełóż połamane herbatniki. Zblenduj je na pył. Wlej do nich ostudzone masło i ponownie zmiksuj. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż nią dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  2. Następni zrób masę serową. Do rondelka włóż czekoladę połamaną na kosteczki. Roztop ją. Zdejmij ją z ognia i wymieszaj z kajmakiem. Ser twarogowy przełóż do dużej miski i wymieszaj go z masą kajmakowo-czekoladową (możesz to zrobić trzepaczką ręczną lub mikserem na najniższych obrotach). Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Połącz ją z masą serową w kilku turach (zrób to delikatnie za pomocą łopatki, by masa pozostała puszysta). Serową masę wyłóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, by sernik stężał.
  3. Przed podaniem udekoruj kajmakiem. Podgrzej go wcześniej w rondelku, aby stał się płynny. Wierzch ozdób pokruszonymi herbatnikami.