Z wiosennymi zbiorami i przetworami przede wszystkim kojarzy się czarny bez, którego kwiaty, ale też owoce nie są jadalne przed obróbką cieplną. Natomiast lilaki o fioletowych, różowych lub białych kwiatkach można jeść również na surowo. Aromat, który wydzielają, jest dość intensywny i z daleka wiadomo, że rosną nieopodal. Nazbieraj pełen koszyk i zrób syrop z bzu lilaka.

Dlaczego warto zrobić syrop z bzu lilaka?

Te niewielkie kwiatuszki wykazują szereg właściwości, które świetnie wpływają na organizm. A mianowicie:

  • łagodzi stany zapalne, ból gardła i kaszel, obniża też gorączkę
  • wykazuje działanie przeciwbólowe
  • wspiera pracę wątroby
  • podnosi odporność organizmu

Jak zbierać bez lilak?

Przede wszystkim wybierz odpowiednie miejsce. Z dala od ulicy, fabryk, zakładów przemysłowych, a najlepiej od jakiejkolwiek cywilizacji. Zbieraj wyłącznie suche kwiaty, to znaczy, że te po opadach deszczu nie będą odpowiednie. Mogą szybko zgnić. Najlepiej jest wkładać je do przewiewnego koszyka wiklinowego. Foliowa torebka może nie spełnić swojej funkcji, a kwiaty w środku zaparują. Uważaj też, żeby nie przegapić sezonu, trwa on od maja do czerwca, ale już teraz, pod koniec kwietnia można spotkać okazałe kwitnące krzewy.

Jak zrobić syrop z bzu lilaka?

Składniki:

  • 80 g kwiatów bzu
  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1 cytryna

Z tej proporcji wyjdzie 1 litr syropu z bzu. Jeśli chodzi o ilość kwiatów bzu i cukru, to możesz ją zwiększać lub zmniejszać według własnych upodobań. Więcej kwiatów da intensywniejszy smak, a mniej cukru bardziej kwaskowy. Wyważ je tak, żeby ci pasowało.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Świeżo nazbierane kwiaty bzu najlepiej odłóż na pół godziny. Dzięki temu wszystkie żyjątka będą miały szansę uciec.
  2. Fioletowe kwiaty opłucz po bieżącą lekko ciepłą wodą. Zdejmij je z łodyżek i wsadź do słoika.
  3. Do garnka wlej wodę i dosyp cukier. Gotuj na małym ogniu, aż białe drobinki rozpuszczą się całkowicie. Wtedy możesz już wyłączyć palnik.
  4. Wyciśnij sok z 1 cytryny i dolej go do słodkiej wody. Wymieszaj.
  5. Gorącą wodę z sokiem z cytryny przelej do słoika z kwiatami bzu. Odstaw słój na 3 dni. W tym czasie powstanie syrop z bzu lilaka.
  6. Po tym czasie przecedź go przez sitko lub gazę. Klarowny płyn przelej do butelek lub mniejszych słoików. W tym celu użyj lejka, dzięki temu nie stracisz ani kropelki cennego płynu.
  7. Syrop z bzu lilaka nie jest pasteryzowany, dlatego najlepiej przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. A po otwarciu koniecznie w lodówce.

W podobny sposób przygotujesz również syrop z czarnego bzu.