Ten przepis jest idealny, gdy trzeba zrobić coś szybko i za bardzo się przy tym nie napracować. Ale trzeba od razu zaznaczyć, że szybki nie znaczy niezdrowy. Akurat tutaj są same dobre i świeże składnik. Nie zastanawiaj się dłużej i zrób sałatkę z kuskusem i fetą jeszcze dziś. 

Składniki na sałatkę z kuskusem i fetą

  • 250 g kuskusu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek świeży
  • 3 dymki
  • 200 g fety
  • 1 czerwona papryka
  • 1 garść natki pietruszki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki syropu z granatów + ewentualnie pestki z granatu
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę z kuskusem i fetą?

  1. Bulion warzywny doprowadź do wrzenia, a następnie zalej nim kuskus. Odstaw na 5 minut, żeby zdążył wchłonąć pełen smaku płyn. 
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy, syrop z granatów, oliwę z oliwek, sok z cytryny i obficie dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników. 
  3. Pomidory przekrój na połówki lub mniejsze kawałki, a ogórek, paprykę, dymkę i fetę posiekaj. Podobnie jak dobrze wymytą i osuszoną natkę pietruszki. 
  4. Do kuskusu dodaj pestki granatu (jeśli używasz), natkę pietruszki i pozostałe warzywa. Zalej sosem z cytryną i oliwą (lub limonką) Wymieszaj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Sałatka z kuskusem i fetą najlepiej smaku po lekkim schłodzeniu w lodówce.

Sałatkę z kuskusem dopasuj do swoich upodobań

Kuskus dobrze komponuje się z wieloma składnikami, dlatego tu jest szerokie pole do popisu. W wersji mięsnej sprawdzi się tu pieczona, smażona lub grillowana pierś z kurczaka. Równie dobrze pasuje tu też mięso z indyka lub łososia. A jeśli chodzi o warzywne dodatki, to możesz dorzucić do niej:

  • dobrej jakości oliwki zielone, czarne lub kalamata, najlepiej bez pestek, bo inaczej przyjemność z jedzenia będzie o wiele mniejsza
  • pomidorki suszone (najlepiej namocz je przed użyciem) lub w zalewy na oliwie
  • pietruszkę można wymienić na kolendrę lub mięte, a możesz użyć ich jednocześnie
  • rodzynki, to bardzo charakterystyczny dodatek, który wprowadza lekko słodką nutę
  • skórkę z cytryny lub limonki albo wymieszaj je razem

Źródło: przepis pochodzi z serwisu foodwerk-blog.de