Ten przepis jest idealny, gdy trzeba zrobić coś szybko i za bardzo się przy tym nie napracować. Ale trzeba od razu zaznaczyć, że szybki nie znaczy niezdrowy. Akurat tutaj są same dobre i świeże składnik. Nie zastanawiaj się dłużej i zrób sałatkę z kuskusem i fetą jeszcze dziś.
Składniki na sałatkę z kuskusem i fetą
- 250 g kuskusu
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek świeży
- 3 dymki
- 200 g fety
- 1 czerwona papryka
- 1 garść natki pietruszki
- 250 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki syropu z granatów + ewentualnie pestki z granatu
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę z kuskusem i fetą?
- Bulion warzywny doprowadź do wrzenia, a następnie zalej nim kuskus. Odstaw na 5 minut, żeby zdążył wchłonąć pełen smaku płyn.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, syrop z granatów, oliwę z oliwek, sok z cytryny i obficie dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników.
- Pomidory przekrój na połówki lub mniejsze kawałki, a ogórek, paprykę, dymkę i fetę posiekaj. Podobnie jak dobrze wymytą i osuszoną natkę pietruszki.
- Do kuskusu dodaj pestki granatu (jeśli używasz), natkę pietruszki i pozostałe warzywa. Zalej sosem z cytryną i oliwą (lub limonką) Wymieszaj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Sałatka z kuskusem i fetą najlepiej smaku po lekkim schłodzeniu w lodówce.
Sałatkę z kuskusem dopasuj do swoich upodobań
Kuskus dobrze komponuje się z wieloma składnikami, dlatego tu jest szerokie pole do popisu. W wersji mięsnej sprawdzi się tu pieczona, smażona lub grillowana pierś z kurczaka. Równie dobrze pasuje tu też mięso z indyka lub łososia. A jeśli chodzi o warzywne dodatki, to możesz dorzucić do niej:
- dobrej jakości oliwki zielone, czarne lub kalamata, najlepiej bez pestek, bo inaczej przyjemność z jedzenia będzie o wiele mniejsza
- pomidorki suszone (najlepiej namocz je przed użyciem) lub w zalewy na oliwie
- pietruszkę można wymienić na kolendrę lub mięte, a możesz użyć ich jednocześnie
- rodzynki, to bardzo charakterystyczny dodatek, który wprowadza lekko słodką nutę
- skórkę z cytryny lub limonki albo wymieszaj je razem
Źródło: przepis pochodzi z serwisu foodwerk-blog.de

















