Kiedy rodzina prosi mnie o „coś słodkiego”, a temperatury sięgają 30 stopni, robię ten szybki malinowo-czekoladowy deser na zimno. Ponieważ nie wszyscy moi domownicy tolerują laktozę, niektórzy są na diecie wegańskiej, a inni na bezglutenowej, przygotowuję go w wersji, którą mogą zjeść wszyscy, czyli bez jajek, nabiału, glutenu oraz bez żelatyny - zamiast tej ostatniej, używam roślinnego odpowiednika. Gotowy deser rozdzielam na pucharki, ozdabiam świeżymi owocami i patrzę, jak znika. Jedyną jego wadą jest to, że zdecydowanie za szybko się kończy.
Czym zastąpić śmietankę kremówkę i żelatynę?
Zamiast klasycznej śmietanki do ubijania, wybieram dobrej jakości mleczko kokosowe w puszce. Jeśli wstawię je do lodówki odpowiednio wcześnie (na co najmniej 48 godzin), woda oddzieli się od miąższu kokosowego i powstanie gęsta roślinna śmietanka. Zbieram ją łyżką i wykorzystuję do deseru jako zastępstwo kremówki. Do tego przepisu są potrzebne 2 puszki takiego mleczka o wysokiej zawartości ekstraktu z kokosa.
Żelatyna nie jest niezbędna w każdym deserze na zimno, ale tutaj akurat wiem, że by się przydała dla idealnej konsystencji, dlatego zamieniam ją na agar-agar. Roślinny agar bardzo szybko tężeje i to nawet w temperaturze pokojowej, dzięki czemu dodatkowo oszczędzam czas potrzebny na przygotowanie deseru.
Przepis na szybki deser malinowo-czekoladowy do pucharków
Składniki:
Na warstwę czekoladową:
- śmietanka z 1 puszki (400 ml) zebrana z mleka kokosowego (min. 80 % ekstraktu z kokosa), schłodzonego w lodówce
- 3 łyżki syropu klonowego
- 80 g gorzkiej czekolady
- ½ łyżeczki agaru (agar-agar)
- 1-2 łyżki dowolnego napoju roślinnego
- szczypta soli
Na warstwę malinową:
- śmietanka z 1 puszki (400 ml) zebrana z mleka kokosowego (min. 80 % ekstraktu z kokosa), schłodzonego w lodówce
- 4 łyżki erytrytolu
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, ¼ łyżeczki wanilii w proszku lub ziarenka z połowy laski wanilii
- 1 łyżka wody różanej lub syropu różanego - opcjonalnie
- 1 płaska łyżeczka agaru (agar-agar)
- ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki dowolnego napoju roślinnego
- 1 szklanka malin
Dodatkowo do dekoracji deserków:
- świeże maliny
- listki mięty
Sposób przygotowania:
- Zacznij od musu. Maliny na mus zmiksuj blenderem na płynną masę, a następnie przetrzyj ją dokładnie przez sitko o drobnych oczkach, by oddzielić pestki. Gotowy mus odstaw na czas przygotowania warstwy czekoladowej.
- Wyjmij jedną puszkę mleka kokosowego z lodówki, odwróć ją do góry dnem i otwórz. Stałą część mleczka przełóż do rondelka i zacznij podgrzewać.
- Dodaj syrop klonowy i wymieszaj.
- Następnie dodaj połamaną, gorzką czekoladę. Podgrzewaj całość na średnim ogniu i mieszaj od czasu do czasu, żeby czekolada równomiernie się rozpuszczała, a masa nie przypalała. Dopraw całość szczyptą soli.
- W dwóch łyżkach napoju roślinnego rozmieszaj agar. Gdy czekoladowa masa będzie już jednolita i gorąca, dodaj go do masy i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na niedużym ogniu ok. 2 min, aby aktywować agar.
- Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do przestudzenia. Co jakiś czas mieszaj masę trzepaczką, żeby masa równomiernie gęstniała.
- Teraz przygotuj warstwę malinową. Wyjmij puszkę schłodzonego mleka kokosowego z lodówki, otwórz ją, odlej wodę, a stałą część przełóż do niedużego garnuszka i zacznij podgrzewać.
- Do śmietanki kokosowej dodaj erytrytol lub inny słodzik oraz wanilię i dobrze wymieszaj całość.
- W napoju roślinnym rozmieszaj skrobię z agarem.
- Do rozpuszczonej śmietanki dodaj mus malinowy i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mieszankę agaru i skrobi doprowadź całość do wrzenia. Gotuj 2 min na średnim/małym ogniu, aby agar zaczął działać.
- Gotową masę malinową odstaw do przestudzenia. Mieszaj co jakiś czas całość. Pilnuj, żeby nie stężała za mocno już w garnku.
- Umyj maliny potrzebne do dekoracji oraz kilka listków mięty. Przygotuj pucharki.
- Gdy masa malinowa przestygnie i zacznie gęstnieć, przełóż ją szybko do pucharków.
- Gdy masa czekoladowa lekko zgęstnieje i przestanie być gorąca, dobrze ją wymieszaj trzepaczką i przełóż do pucharków.
- Od razu udekoruj wierzch deseru pozostałymi owocami, bo szybko tężeje. Możesz też ozdobić go listkami świeżej mięty. Wstaw całość do lodówki.
Deser malinowo-czekoladowy będzie gotowy po 30-60 min. chłodzenia. Możesz go przechować w lodówce do kilku dni.
Źródło przepisu: www.bezbez.pl
















