Nie zawsze mam ochotę na długie pieczenie, dlatego często wybieram proste desery, które wymagają minimum pracy, a efekt zawsze zachwyca. Tak też jest z tym przepisem. Wystarczy dosłownie 10 minut, by z kilku prostych składników wyczarować deser jak z francuskiej cukierni. Wygląda on i smakuje obłędnie. Kremowa masa przełożona kwaśnymi malinami i chrupiącymi ciasteczkami smakuje każdemu. Przygotowanie jest też w stanie zrobić każdy, bo nie trzeba tu żadnych trudnych umiejętności. Wystarczy kilka minut ubijania mikserem i efekt „wow” masz gotowy.

Jak zrobić szybki deser z malinami i bitą śmietaną?

Mój malinowy deser z bitą śmietaną składa się z kilku prostych warstw. Na spód daję pokruszone ciasteczka. Wykorzystuję te, które akurat zalegają mi w szafce kuchennej. Sprawdzą się zarówno pełnoziarniste, herbatniki, jak i zwykłe kruche. Wystarczy dosłownie kilka, aby pokryć spód pucharków. Na ciasteczka wykładam bitą śmietanę z mascarpone. Ten prosty krem ubija się w kilka minut. Jest gęsty i sztywny, mimo że bez dodatku żelatyny. Krem z bitej śmietany przekładam gniecionymi malinami (choć można ułożyć też warstwę samych owoców). Całość dekoruję świeżymi malinami i listkami mięty dla przełamania smaku.

Do przygotowania tego deseru możesz wykorzystać także inne sezonowe owoce. Będą pasowały borówki, porzeczki, jagody, a także morele i brzoskwinie. Użyj tych, które akurat masz pod ręką.

Przepis deser z malinami i bitą śmietaną

Z podanych składników wyjdą 2 pucharki.

Składniki:

  • 6 ciastek pełnoziarnistych
  • dwie garści malin
  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • 50 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeże listki mięty i maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka drobno pokrusz: rękami, blenderem lub za pomocą wałka. 
  2. Maliny ugnieć widelcem na puree. Nie muszą być dokładnie zmiksowane, mogą pozostać kawałki owoców.
  3. Do miski wlej zimną śmietankę kremówkę oraz przełóż schłodzone mascarpone. Dosyp cukier puder oraz wlej sok z cytryny. Całość ubij na gęstą i puszystą masę.
  4. Na dno szklanek lub pucharków wsyp pokruszone ciasteczka. Na ciastka nałóż po 2 łyżki bitej śmietany, na wierzch puree malinowe. Całość udekoruj pozostałą bitą śmietaną. Jeśli chcesz uzyskać charakterystyczną rozetkę, użyj rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką. 
  5. Deser malinowy udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty. Możesz podawać od razu po przyrządzeniu lub przechowuj go w lodówce.