Nie zawsze mam ochotę na długie pieczenie, dlatego często wybieram proste desery, które wymagają minimum pracy, a efekt zawsze zachwyca. Tak też jest z tym przepisem. Wystarczy dosłownie 10 minut, by z kilku prostych składników wyczarować deser jak z francuskiej cukierni. Wygląda on i smakuje obłędnie. Kremowa masa przełożona kwaśnymi malinami i chrupiącymi ciasteczkami smakuje każdemu. Przygotowanie jest też w stanie zrobić każdy, bo nie trzeba tu żadnych trudnych umiejętności. Wystarczy kilka minut ubijania mikserem i efekt „wow” masz gotowy.
Jak zrobić szybki deser z malinami i bitą śmietaną?
Mój malinowy deser z bitą śmietaną składa się z kilku prostych warstw. Na spód daję pokruszone ciasteczka. Wykorzystuję te, które akurat zalegają mi w szafce kuchennej. Sprawdzą się zarówno pełnoziarniste, herbatniki, jak i zwykłe kruche. Wystarczy dosłownie kilka, aby pokryć spód pucharków. Na ciasteczka wykładam bitą śmietanę z mascarpone. Ten prosty krem ubija się w kilka minut. Jest gęsty i sztywny, mimo że bez dodatku żelatyny. Krem z bitej śmietany przekładam gniecionymi malinami (choć można ułożyć też warstwę samych owoców). Całość dekoruję świeżymi malinami i listkami mięty dla przełamania smaku.
Do przygotowania tego deseru możesz wykorzystać także inne sezonowe owoce. Będą pasowały borówki, porzeczki, jagody, a także morele i brzoskwinie. Użyj tych, które akurat masz pod ręką.
Przepis deser z malinami i bitą śmietaną
Z podanych składników wyjdą 2 pucharki.
Składniki:
- 6 ciastek pełnoziarnistych
- dwie garści malin
- 150 g śmietany kremówki 30%
- 50 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeże listki mięty i maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ciastka drobno pokrusz: rękami, blenderem lub za pomocą wałka.
- Maliny ugnieć widelcem na puree. Nie muszą być dokładnie zmiksowane, mogą pozostać kawałki owoców.
- Do miski wlej zimną śmietankę kremówkę oraz przełóż schłodzone mascarpone. Dosyp cukier puder oraz wlej sok z cytryny. Całość ubij na gęstą i puszystą masę.
- Na dno szklanek lub pucharków wsyp pokruszone ciasteczka. Na ciastka nałóż po 2 łyżki bitej śmietany, na wierzch puree malinowe. Całość udekoruj pozostałą bitą śmietaną. Jeśli chcesz uzyskać charakterystyczną rozetkę, użyj rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką.
- Deser malinowy udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty. Możesz podawać od razu po przyrządzeniu lub przechowuj go w lodówce.
















