Masz ochotę na pulchne, wyrośnięte i rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe? Dodaj do niego sezonowy rabarbar oraz chrupiącą kruszonkę, a otrzymasz prawdziwy przysmak jak z najlepszej cukierni. A gdy skorzystasz z poniższego przepisu, znacznie ułatwisz sobie życie i nawet nie ubrudzisz rąk. Zobacz, jak przygotować taki wypiek w najprostszy możliwy sposób.
Jak zrobić ciasto drożdżowe w prostszy sposób?
Udane ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką wymaga przypilnowania kilku zasad. Po pierwsze, trzeba przypilnować odpowiednich proporcji wszystkich składników, a po drugie - długo je wyrabiać. W niektórych przepisach jest to nawet 10-15 minut ciągłego zagniatania, więc jeśli nie masz miksera ze specjalnymi hakami i robisz to ręcznie, to jest to spore wyzwanie.
Możesz jednak wybrać prostszy sposób i przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania - wystarczy tylko wrzucić wszystkie składniki warstwowo do dużej miski i odstawić całość w ciepłe miejsce na kilka godzin. Potem zostaje już tylko szybciutko przemieszać całość i już można przelewać do blachy, nawet bez brudzenia rąk. Na koniec trzeba jeszcze oczywiście rozłożyć na wierzchu rabarbar oraz kruszonkę, ale całą resztę zrobi już piekarnik.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - przepis
Składniki:
na ciasto drożdżowe:
- 4 jajka,
- 100 g świeżych drożdży,
- 3/4 szklanki letniego mleka,
- pół szklanki cukru,
- 4,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka oleju,
- szczypta soli.
na kruszonkę:
- 70 g zimnego masła,
- pół szklanki mąki,
- 1/3 szklanki drobnego cukru.
dodatkowo:
- świeży rabarbar,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Do miski pokrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Następnie wysyp na nie cukier, dodaj rozmącone jajka, olej, letnie mleko oraz przesianą mąkę i sól. Wszystko dodawaj warstwowo, równomiernie rozprowadzając składniki po całej misce.
- Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 3 godziny.
- W tym czasie przygotuj rabarbar, czyli dokładnie go oczyść, odetnij końcówki i pokrój na niewielką kostkę. W oddzielnej misce przyszykuj także kruszonkę, czyli wymieszaj zimne masło z mąką oraz cukrem i włóż gotowe ciasto na 10-15 minut do zamrażarki.
- Po 3 godzinach lekko przemieszaj składniki w misce, ale staraj się zrobić to możliwie jak najkrócej. Gotową masę przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i ułóż na górze rabarbar. Na wierzch zetrzyj na tarce kruszonkę.
- Tak przygotowane ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez około 35-40 minut.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia, a następnie posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Źródło: przyslijprzepis.pl

















