Jeśli szukasz pomysłu na prostą, ale smaczną sałatkę makaronową, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Nie ma przy niej dużo krojenia, a smakuje znacznie lepiej niż oklepana jarzynowa czy gyros. Jej sekret to pyszny sos, który jest idealnie zbalansowany. Często podaję go jako dip do maczania warzyw lub krakersów i każdemu zawsze smakuje.

Jak zrobić makaronową sałatkę z pyszny sosem?

Ten sos na pierwszy rzut oka wydaje się zwyczajny. Ot, majonez wymieszany z jogurtem i kilkoma dodatkami, ale to właśnie one sprawiają, że smakuje niebanalnie. Jest lekko ostry dzięki dodatkowi musztardy i czosnku. Miód natomiast nadaje mu słodyczy, a koperek świeżości i ziołowej nuty. Całość tworzy naprawdę pyszne połączenie. Taki sos będzie świetnie pasował niemal do każdej sałatki, a do makaronowej w szczególności. Oprócz makaronu dodaję do niej zielonego ogórka, kukurydzę, cebulę oraz ser żółty i szynkę. I przy szynce chwilę się zatrzymam. Ostatnio zamiast niej dodałam wędzonego kurczaka i to był strzał w dziesiątkę. Sałatka nabrała więcej smaku i stała się bardziej wyrazista. Od teraz robię ją już tylko z tym składnikiem.

Przepis na makaronową sałatkę

Składniki:

  • 250 g makaronu (użyłam makaronu kolanka)
  • 1 niewielka puszka kukurydzy
  • 1 długi ogórek zielony
  • 100 g żółtego sera (np. cheddar)
  • 150 g szynki lub wędzonego kurczaka
  • 4 jajka
  • pół czerwonej cebuli

Sos do sałatki z makaronem: 

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej)
  • pół łyżeczki miodu (u mnie lipowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku (świeżego)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Ugotuj w niej makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (makaron powinien być ugotowany al dente). Odcedź go i ostudź. Przełóż do dużej miski.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski z makaronem.
  3. Ogórka umyj i pokrój w kostkę (ja nie obieram go ze skórki). Szynkę i ser również pokrój w kosteczkę. Przełóż wszystkie składniki do miski.
  4. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do pozostałych składników.
  5. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (możesz sparzyć ją wrzątkiem, by była łagodniejsza). Dodaj ją do miski z sałatką.
  6. Przygotuj sos. W misce wymieszaj majonez z jogurtem, musztardą i miodem na gładką masę. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Sos wlej do miski z sałatką. Całość dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę, by składniki się przegryzły i schłodziły. Udekoruj plasterkami czerwonej cebuli.