Zupa gulaszowa jest pyszna przy każdej okazji, ale jej smak najbardziej kojarzy mi się z dniem 1 listopada. To u nas mała rodzinna tradycja, bo gdy wszyscy domownicy wrócą zmarznięci z cmentarza, warto zaserwować im coś porządnie rozgrzewającego. Danie musi być nie tylko ciepłe i sycące, ale powinno pysznie smakować po odgrzaniu. Gdy przez kilka godzin nikogo nie ma w domu, czasu na gotowanie brak - wszystko trzeba więc naszykować dzień wcześniej, żeby potem tylko wyjąć garnek z lodówki i wstawić go na palnik. Zupa gulaszowa ma to do siebie, że kolejnego dnia jest jeszcze pyszniejsza. Smaki świetnie się "przegryzają", a całość nabiera niepowtarzalnego aromatu.
Przepis na zupę gulaszową
Poniżej podaję proporcję na około 3,5 litra zupy gulaszowej.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego
- 500 g mięsa wieprzowego
- 500 g ziemniaków
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- puszka pomidorów
- 1,5 l wody albo bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść i pokrój na małe kawałki. Przygotuj garnek, w którym będziesz robić zupę. Na dnie rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć mięso i przesmaż. Najlepiej robić to przez 5 minut na dużej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aby nic nie przywarło.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa.
- Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój. Paprykę oczyść, pokrój.
- Warzywa dodaj do podsmażonego mięsa, wymieszaj. Przykryj przykrywką garnek i duś przez chwilę. Jeśli wolisz, możesz warzywa obsmażyć osobno i potem dodać do podsmażonych mięs.
- Mięso i warzywa zalej bulionem.
- Dodaj przyprawy - słodką paprykę, sól, zioła, pieprz i opcjonalnie ostrą paprykę.
- Całość dobrze zamieszaj. Gotuj zupę gulaszową pod przykryciem przez około 90 minut, najlepiej na niewielkim ogniu.
- Gdy zupa się gotuje, przygotuj ziemniaki - obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- Po 90 minutach gotowania, dodaj do zupy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz kawałki ziemniaków.
- Od momentu dodania ziemniaków, gotuj zupę jeszcze 30-40 minut.
Dodatkowe porady
Nie musisz koniecznie wykorzystywać bulionu, składniki są na tyle smakowite i aromatyczne, że wystarczy sama woda. Jeśli chodzi o mięso wieprzowe, najlepiej użyć łopatki albo szynki. Z wołowiny polecam łopatkę albo udziec. Możesz jednak ugotować zupę gulaszową na jednym rodzaju mięsa. Jeśli wolisz, możesz również dodać do dania kiełbasę albo boczek, co też ciekawie podkręci jej smak. Jeśli chcesz żeby potrawa nabrała koloru, oprócz czerwonej papryki wykorzystaj jeszcze żółtą albo nawet zieloną.
















