Czosnek to jedna z częściej wybieranych przypraw kuchennych. Można z niego zrobić naprawdę dużo. Do dań trafia w postaci granulowanej lub świeżej, posiekanej, przeciśniętej, pieczonej, smażonej. Nadaje smak wielu daniom, które bez niego nie smakowałyby równie dobrze. Jednak ważne, jest żeby nie przesadzić z jego ilością. Nieodpowiednio przygotowany zyska wyraźny gorzki posmak, który może popsuć nawet najlepsze danie. Minusem jego obróbki jest to, że zostawia na dłoniach charakterystyczny siarkowy zapach, który nie jest zbyt przyjemny. Poradzi sobie z tym genialny, acz prosty trik.
Jak jeść czosnek?
Pytanie może wydawać się co najmniej dziwne, ale pada nie bez powodu. Po pierwsze najwięcej można zyskać, jedząc go na surowo. Pieczony i smażony częściowo traci swoje właściwości, ale nie walory smakowe. Ale da się to obejść. Ząbki w całości nie dają odpowiedniego efektu, dlatego najlepiej jest go siekać, rozgniatać, po prostu rozdrabniać, to już nie ma takiego znaczenia, w jaki sposób. Ale po co to wszystko? To sprawia, że czosnek uwalnia allinę. Odstawiony na 10 minut uzbroi się również w allicynę, która jest odporna na działanie wysokich temperatur. Co oznacza, że nie traci prozdrowotnych właściwości w czasie obróbki cieplnej.
Sposób na czosnek
Może wydawać się, że krojenie czosnku to żaden problem. Jednak zapach, który zostaje na dłoniach po jego przygotowaniu to już inna sprawa. A osadza się on również na desce, zwłaszcza drewnianej. I niby można włożyć jednorazowe rękawiczki, ale nie wszystkim dobrze się w nich pracuje. Może się też zdarzyć, że zapasy się skończyły i trzeba sobie jakoś z tym poradzić.
Pewien nowojorczyk wpadł na pomysł, jak zrobić to bez brudzenia rączek. Potrzebny będzie do tego blender ręczny. Odwróć go ostrzem do góry, a pomiędzy ostrzami rozłóż ząbki czosnku. Rób to ostrożnie, żeby się nie skaleczyć.Kieliszek blendera przykryj folią aluminiową lub spożywczą. Dobrze ją naciągnij i włącz urządzenie na chwilę, wystarczy, że zakręci się 2-3 razy i gotowe. Folię zdejmujesz, zbierasz posiekany czosnek, blender przepłukujesz pod wodą, a ręce przyjemnie pachną. Dla bezpieczeństwa pamiętaj o tym, żeby ząbki układać, gdy urządzenie nie jest podpięte do prądu. Papkę czosnkową wyjmuj również gdy kabel nie jest podłączony. Dla pewności przełóż ją też łyżeczką, bo łatwo jest rozciąć sobie skórę ostrzem.
Jeśli nie do końca przekonuje cię ta metoda, to zamiast folii, na górę nałóż szklaneczkę lub kubek. Wtedy na pewno nie trafią do środka niepożądane elementy. Tak przygotowany możesz przeznaczyć na masełko czosnkowe, pastę czosnkową lub zupę krem.
Źródło: trik pochodzi z Facebooka @Alex P
















