Przepis na amoniaczki zna chyba każdy amator dawnego cukiernictwa i babcinych wypieków. Dziś takich ciastek prawie się już nie piecze, a szkoda. Niemniej jednak, każdy przepis ma to do siebie, że można go nieco polepszyć. 

Jak zrobić amoniaczki inaczej?

Tak samo można zatem postąpić z klasycznymi amoniaczkami. Jeśli chcesz, by twoje tradycyjne ciasteczka nabrały nieco nowocześniejszego sznytu, pomyśl o tym, by pokusić się o wymieszanie różnych rodzajów mąk. Zamiast samej pszennej warto dodać odrobinę mąki z płatków owsianych, a całość uzupełnić orzechami – na przykład włoskimi, rzecz jasna w postaci zmielonej.

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by śmielej poeksperymentować z orzechami laskowymi czy ziemnymi. Przed zmieleniem orzechów do ciasteczek dobrze jest lekko je podprażyć. W ten sposób uwolnią się olejki eteryczne orzechów, a same ciasteczka nabiorą przyjemniejszego, głębszego aromatu.

Przepis na owsiano-orzechowe amoniaczki

Składniki:

  • 250 mąki pszennej
  • 125 orzechów włoskich
  • 125 płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 125 g margaryny (pół kostki)
  • 1 szklanka cukru
  • Ćwierć szklanki śmietany 12%
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • Cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie: aromat waniliowy

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zmielenia orzechów w blenderze na sypki proszek. Podobnie zrób z płatkami owsianymi – możesz zamienić je także na gotową już mąkę owsianą, jeśli nią dysponujesz.
  2. Oddziel białka od żółtek. Jedno białko zachowaj do maczania ciastek przed upieczeniem. Pozostałe jajka wymieszaj z cukrem, ze śmietaną i amoniakiem.
  3. Miękką margarynę wymieszaj wraz z mąką, zmielonymi płatkami, pozostałymi suchymi składnikami i orzechami oraz z mokrą mieszanką składników.
  4. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30-45 min.
  5. Po tym czasie podziel je na kilka części i rozwałkuj na placki o grubości o. 6-7 mm. Można spróbować także zrobić amoniaczki w wersji owsiano-orzechowej w nieco grubszej postaci. Wówczas ciasto powinno być rozwałkowane do grubości ok. 1 cm. 
  6. Za pomocą radełka lub innych foremek wykrajaj ciastka. 
  7. Ukształtowane w ten sposób amoniaczki zanurzaj w lekko roztrzepanym białku i cukrze i wykładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz ok. 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Amoniaczki są gotowe, gdy złapią nieco złotego koloru, a także gdy „zdadzą” bez trudu test suchego patyczka.

Smacznego!