Przepis na amoniaczki zna chyba każdy amator dawnego cukiernictwa i babcinych wypieków. Dziś takich ciastek prawie się już nie piecze, a szkoda. Niemniej jednak, każdy przepis ma to do siebie, że można go nieco polepszyć.
Jak zrobić amoniaczki inaczej?
Tak samo można zatem postąpić z klasycznymi amoniaczkami. Jeśli chcesz, by twoje tradycyjne ciasteczka nabrały nieco nowocześniejszego sznytu, pomyśl o tym, by pokusić się o wymieszanie różnych rodzajów mąk. Zamiast samej pszennej warto dodać odrobinę mąki z płatków owsianych, a całość uzupełnić orzechami – na przykład włoskimi, rzecz jasna w postaci zmielonej.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by śmielej poeksperymentować z orzechami laskowymi czy ziemnymi. Przed zmieleniem orzechów do ciasteczek dobrze jest lekko je podprażyć. W ten sposób uwolnią się olejki eteryczne orzechów, a same ciasteczka nabiorą przyjemniejszego, głębszego aromatu.
Przepis na owsiano-orzechowe amoniaczki
Składniki:
- 250 mąki pszennej
- 125 orzechów włoskich
- 125 płatków owsianych
- 3 jajka
- 125 g margaryny (pół kostki)
- 1 szklanka cukru
- Ćwierć szklanki śmietany 12%
- 2 łyżeczki amoniaku
- Cukier waniliowy
- Szczypta soli
- Opcjonalnie: aromat waniliowy
Przygotowanie:
- Zacznij od zmielenia orzechów w blenderze na sypki proszek. Podobnie zrób z płatkami owsianymi – możesz zamienić je także na gotową już mąkę owsianą, jeśli nią dysponujesz.
- Oddziel białka od żółtek. Jedno białko zachowaj do maczania ciastek przed upieczeniem. Pozostałe jajka wymieszaj z cukrem, ze śmietaną i amoniakiem.
- Miękką margarynę wymieszaj wraz z mąką, zmielonymi płatkami, pozostałymi suchymi składnikami i orzechami oraz z mokrą mieszanką składników.
- Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30-45 min.
- Po tym czasie podziel je na kilka części i rozwałkuj na placki o grubości o. 6-7 mm. Można spróbować także zrobić amoniaczki w wersji owsiano-orzechowej w nieco grubszej postaci. Wówczas ciasto powinno być rozwałkowane do grubości ok. 1 cm.
- Za pomocą radełka lub innych foremek wykrajaj ciastka.
- Ukształtowane w ten sposób amoniaczki zanurzaj w lekko roztrzepanym białku i cukrze i wykładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Amoniaczki są gotowe, gdy złapią nieco złotego koloru, a także gdy „zdadzą” bez trudu test suchego patyczka.
Smacznego!

















