Na pierwszy rzut oka mogą wyglądać jak coś, czego lepiej nie wkładać do koszyka. Jasne, czasem wręcz przezroczyste, dlatego początkowo sprawiają wrażenie niedojrzałych, ale nie daj się zwieść. Te czereśnie to jedne z najsłodszych owoców, jakie możesz zjeść latem.

Są mało popularne, a szkoda, bo mają w sobie wszystko, co najlepsze: smak, delikatność i uniwersalność. W kuchni sprawdzą się na dziesiątki sposobów - nie tylko na surowo, ale też w deserach, przetworach, wypiekach, a nawet jako dodatek do mięsa.

Mało znane czereśnie, które warto kupować kilogramami

Obecnie na straganach i w marketach wszędzie uśmiechają się do nas soczyste czereśnie, ale jesteśmy przyzwyczajeni, że te najlepsze są intensywnie czerwone lub wręcz bordowo-czarne. Okazuje się jednak, że przepyszną odmianą są także czereśnie białe, które w porównaniu do ciemniejszych kuzynów są znacznie mniej popularne, a to wielka szkoda.

Już sam kolor wygląda ciekawie, ale ich największy atut to jednak smak. Białe czereśnie są niemal dwa razy słodsze niż klasyczne czerwone odmiany. Ich miąższ jest soczysty, delikatny i wyjątkowo przyjemny. Nie ma tu cienia cierpkości i to właśnie dlatego uchodzą za idealne owoce do deserów i przetworów.

Jak wykorzystać białe czereśnie w kuchni?

Białe czereśnie genialnie sprawdzają się niemal do wszystkiego. Na surowo to idealna przekąska to podjadania latem. Spodobają się szczególnie dzieciom, bo nie farbują palców i nie zostawiają plam na ubraniach. Poza tym jednak warto je przerabiać na różne pyszności, a najbardziej polecamy:

  • Na dżemy, soki i kompoty - Białe czereśnie to idealny materiał na domowe przetwory, ponieważ dobrze znoszą obróbkę cieplną i są tak słodkie, że możesz spokojnie ograniczyć ilość cukru w słoiczkach. Świetnie smakują zarówno solo, jak i w połączeniu z różnymi innymi owocami. Co więcej, w przeciwieństwie do ciemnych czereśni nie puszczają tak intensywnego soku i nie zabarwiają wszystkiego na czerwono.
  • Do ciast i deserów na zimno – Białe czereśnie można stosować tak jak czerwone, czyli do wszystkiego rodzaju wypieków i lodów, galaretek czy musów owocowych. Tak przygotowane desery zachwycą każdego smakiem i aromatem, a przy okazji nie będą naładowane dodatkowym cukrem. 
  • Do sałatek, serów i mięs – Białe czereśnie sprawdzą się nie tylko na słodko, ale i na słono. To genialny zamiennik winogron na deskę serów i wędlin, ale nie tylko. Można je też dodawać do sałatek oraz stosować jako ciekawe podkręcenie mięs i wędlin.