Stół wielkanocny jak co roku będzie uginał się od wielkanocnych pyszności. Najważniejsze jest jednak niedzielne śniadanie, kiedy goście dzielą się poświęconym jedzeniem z koszyczka. Oprócz tradycyjnych potraw zawsze warto zrobić też coś nowego. Dlatego mam dla was przepis na grzybki wielkanocne, które wyglądają zjawiskowo, a smak wcale nie pozostaje w tyle.
Wielkanocne przystawki, które od razu chce się jeść
Nie od dzisiaj wiadomo, że je się również oczami. Co oznacza, że nawet najpyszniejsze danie, które wygląda nieapetycznie, zabawi na dłużej na stole. Najpierw znikną te, które przy okazji pięknie się prezentują. Często wystarczy odświeżyć dobrze znane dania. I tak na przykład:
- sałatkę jarzynową możesz rozłożyć na świeżej bagietce pokrojonej w małe, zgrabne kromki, a wierzch posyp szczypiorkiem i rozłóż po 3 połówki przepiórczych jajeczek.
- tę samą jarzynówkę da się również zaserwować w formie babki wielkanocnej, wystarczy, że dość ścisło nałożysz ją do blaszki bez komina, a po schłodzeniu przełóż ją na talerz, od razu chce się jeść.
- jajka faszerowane buraczkami z okazałym kawałkiem śledzika nie tylko smakują wyśmienicie, ale też ożywiają wielkanocny stół buraczkowym kolorem.
- jajka faszerowane w różowym płaszczyku. Wystarczy pomoczyć je przez 2 minuty w buraczanym wywarze by nabrały różowej otoczki.
Jednak te grzybki wielkanocne, na które podajemy poniżej przepis, to prawdziwy hit, bo nie tylko wyglądają jak małe borowiki, ale dodatkowo smakują obłędnie pyszne, a pracy przy nich tyle co nic.
Jak zrobić grzybki wielkanocne?
Składniki:
- 3 jajka
- 1 zielony ogórek
- 125 g twarożku
- 250 g marynowanych grzybków
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie krok po kroku:
- Jajka wyszoruj i ugotuj je na twardo, odmierz około 10 minut. Potem zalej je zimną wodą, jak ostygną obierz je ze skorupek.
- Jajka i twaróg zetrzyj na tarce na małych oczkach. Przypraw sola i pieprzem do smaku. Dodaj też majonez i przeciśnij ząbek czosnku przez praskę. Mieszaj do połączenia składników.
- Ogórek dokładnie umyj i pokrój w grubsze plasterki. Nie obieraj go ze skórki, będzie pełnił rolę trawy, w której rośnie grzybek.
- Grzybki, np. większe pieczarki marynowane, usuń nóżki, będą potrzebne same główki.
- Na talerzu rozłóż plasterki ogórków.
- Załóż jednorazowe rękawiczki, żeby masa serowo-jajeczna nie przyklejała się do rąk. Nabierz jedną łyżeczkę i uformuj ją w kulkę, a następnie rozciągnij w trzonek grzybka, wyraźnie szerszy z jednej strony. Postaw go na plasterku ogórka. Potem na nóżki nałóż marynowany kapelusz. Kontynuuj do wykończenia składników. Pomiędzy gotowe grzybki wielkanocne Powsadzaj całe listki natki pietruszki, będą świetnie imitowały trawy i mchy okalające nóżki.

















