Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kulinarną przygodę bez przypraw, nawet gdy mowa o europejskiej kuchni, gdzie przecież stosuje się ich zdecydowanie mniej niż w Azji czy w Afryce. Chociaż zazwyczaj trafiają do dań w niewielkiej ilości, ich rola wcale mała nie jest. Nawet drobna szczypta potrafi całkiem odmienić potrawę.

Więc gdy przepis woła o konkretne zioła, lepiej nie machać na to ręką. Niektóre aromatyczne składniki, takie jak pieprz lub papryka, stosujesz na co dzień, inne są raczej rzadkością. Ale dzięki nim można stworzyć coś wyjątkowego. Do takich rzadkich gości w polskiej kuchni należy wciąż czubryca. Sprawdź, czym się charakteryzuje i do czego można ją wykorzystać.

Czym jest czubryca?

Czubryca (czubrica) to mieszanka przyprawowa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej. Mieszkańcy chętnie odwiedzanego przez Polaków w wakacje zawsze mają ją pod ręką i dorzucają do wielu swoich tradycyjnych potraw. Trafia do jednego garnka między innymi z ziemniakami i kapustą, a także z roślinami strączkowymi (m.in. soczewicą, grochem), ponieważ trudniej je strawić, a przyprawa wspomaga pracę jelit.

Powstaje z suszonego cząbru górskiego – ziela o długich gałązkach i drobnych listkach, podobnego nieco do tymianku. Ale to nie wszystko, co skrywa bułgarska mieszanka. Może mieć różny kolor, w zależności od dodatków.

Czubryca zielona czy czerwona? Którą wybrać?

W zależności od tego, co znajduje się w przyprawowej mieszance, przyjmuje ona zieloną lub czerwoną barwę. Czubryca w kolorze bazowego ziela zawiera oprócz suszonego cząbru sól i czosnek, zwykle także takie dodatki jak natka pietruszki, tymianek lub kozieradka. Jest łagodniejsza w smaku niż jej „siostra", ale przez to ma lepiej wyczuwalny aromat cząbru. Świetnie sprawdzi się do sałatek czy nawet do obsypania kanapki.

Czubryca czerwona ma z kolei w składzie słodką i ostrą paprykę, czemu zawdzięcza swoją barwę. Możesz tam znaleźć także suszoną marchew, czosnek, tymianek i majeranek. Jest pikantniejsza niż zielona. Dobrze zagra między innymi w marynatach do mięs i treściwych daniach jednogarnkowych.

Przyprawa czubryca – do czego ją wykorzystać?

Czubryca zielona i czerwona mają bardzo szerokie zastosowanie i mogą trafić nie tylko do tradycyjnych potraw z południowo-wschodniej Europy, takich jak gjuwecz, czyli bułgarski gulasz. Pięknie przyprawi także między innymi:

  • zapiekankę ziemniaczaną – w dowolnym wydaniu, na przykład chłopską, z boczkiem i kiełbasą. Warto pamiętać, ze cząber, czyli bazowy składnik czubrycy, smakuje całkiem podobnie jak tymianek lub oregano, więc mieszanka komponuje się też z innymi warzywami takimi jak pomidor, dynia, groszek, kapusta, brukselka itd.
  • fasolkę po bretońsku i inne dania jednogarnkowe, takie jak leczo.
  • warzywne i grzybowe gulasze, na przykład z boczniaków lub portobello.
  • sarmę – nadziewaną kapustę kiszoną, ale idąc tym tropem także nasze polskie gołąbki.

Czubrycę możesz wykorzystać także do ozdobienia kanapki lub hummusu skropionego oliwą, pizzy lub pieczonych łódeczek ziemniaczanych.