Pyzy, kartacze i wszystkie inne kluski ziemniaczane to ukochane dania kuchni polskiej, ale dziś pokażemy recepturę na włoską nutę. U nas zwykle robi się je z mięsnym nadzieniem, a okazuje się, że można inaczej i nawet jeszcze pyszniej. Poniżej znajdziesz absolutnie wyjątkowy przepis na pyzy, które po rozkrojeniu zachwycają wypływającym, kremowym farszem o wybitnym smaku. Zobacz, jak się to robi po włosku.
Jak zrobić pyzy, które zachwycą każdego?
Ostatnio w sieci trafiliśmy na przepis, który od razu uruchomił ślinianki, a jest to włoskie gnocchi alla carbonara. Są to najprościej mówiąc domowe pyzy ziemniaczane z nadzieniem na bazie żółtka jajka i tartego sera, które podaje się posypane skwarkami z boczku, więc całość smakuje trochę jak kultowy makaron carbonara. Taka wersja jest jednak jeszcze bardziej rozkoszna, bo już samo przekrojenie ugotowanej kluseczki i patrzenie na apetycznie wypływający farsz daje ogrom satysfakcji.
Aby przygotować takie kluski, wystarczą dosłownie 4 składniki na ciasto i 3 na nadzienie, więc nie ma tu nic skomplikowanego. Trzeba tylko trzymać się proporcji każdego ze składników, aby otrzymać elastyczne ciasto i idealnie gęsty farsz. Zobacz poniżej pełny przepis oraz krótkie wideo, na którym widać cały proces przygotowania krok po kroku.
Gnocchi alla carbonara - przepis
Składniki:
na kluski:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 350 g mąki
- 1 jajko
- sól do smaku
na nadzienie:
- 3 żółtka + 1 całe jajko
- 110/130 g sera pecorino
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i zagnieć z jajkiem oraz mąką na gładkie ciasto.
- Tak przygotowaną masę rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wycinaj kółka szklanką lub foremką do ciastek.
- W miseczce wymieszaj składniki na nadzienie, aby stworzyła się gęsta masa. Gotowe nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego, a jeśli go nie masz, po prostu użyj woreczka i zrób w nim małą dziurkę.
- Farsz serowy wyciskaj na środek każdego kółka z ciasta, a następnie dokładnie zlep całość w szczelną kulkę.
- Tak przygotowane kluski gotuj w osolonym wrzątku i podawaj z podsmażonym boczkiem.
Źródło: Instagram.com/unastellaincucina/

















