Pyzy, kartacze i wszystkie inne kluski ziemniaczane to ukochane dania kuchni polskiej, ale dziś pokażemy recepturę na włoską nutę. U nas zwykle robi się je z mięsnym nadzieniem, a okazuje się, że można inaczej i nawet jeszcze pyszniej. Poniżej znajdziesz absolutnie wyjątkowy przepis na pyzy, które po rozkrojeniu zachwycają wypływającym, kremowym farszem o wybitnym smaku. Zobacz, jak się to robi po włosku. 

Jak zrobić pyzy, które zachwycą każdego?

Ostatnio w sieci trafiliśmy na przepis, który od razu uruchomił ślinianki, a jest to włoskie gnocchi alla carbonara. Są to najprościej mówiąc domowe pyzy ziemniaczane z nadzieniem na bazie żółtka jajka i tartego sera, które podaje się posypane skwarkami z boczku, więc całość smakuje trochę jak kultowy makaron carbonara. Taka wersja jest jednak jeszcze bardziej rozkoszna, bo już samo przekrojenie ugotowanej kluseczki i patrzenie na apetycznie wypływający farsz daje ogrom satysfakcji.

Aby przygotować takie kluski, wystarczą dosłownie 4 składniki na ciasto i 3 na nadzienie, więc nie ma tu nic skomplikowanego. Trzeba tylko trzymać się proporcji każdego ze składników, aby otrzymać elastyczne ciasto i idealnie gęsty farsz. Zobacz poniżej pełny przepis oraz krótkie wideo, na którym widać cały proces przygotowania krok po kroku. 

Gnocchi alla carbonara - przepis

Składniki:

na kluski:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • sól do smaku

na nadzienie:

  • 3 żółtka + 1 całe jajko
  • 110/130 g sera pecorino
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i zagnieć z jajkiem oraz mąką na gładkie ciasto. 
  2. Tak przygotowaną masę rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wycinaj kółka szklanką lub foremką do ciastek. 
  3. W miseczce wymieszaj składniki na nadzienie, aby stworzyła się gęsta masa. Gotowe nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego, a jeśli go nie masz, po prostu użyj woreczka i zrób w nim małą dziurkę. 
  4. Farsz serowy wyciskaj na środek każdego kółka z ciasta, a następnie dokładnie zlep całość w szczelną kulkę.
  5. Tak przygotowane kluski gotuj w osolonym wrzątku i podawaj z podsmażonym boczkiem. 

Źródło: Instagram.com/unastellaincucina/