Mam swoje sprawdzone przepisy na gulasz - jeden wieprzowy, drugi wołowy, trzeci drobiowy - i to tej pory byłam z nich bardzo zadowolona. Ostatnio jednak zaprosiłam na weekend koleżankę z synem i razem gotowaliśmy obiad dla wszystkich. Błażej, który uczy się w technikum gastronomicznym, zwrócił mi uwagę na jeden błąd, który popełniałam już na etapie przygotowywania mięsa. Jestem mu wdzięczna, bo wspólnie ugotowane danie wyszło jeszcze lepsze niż zazwyczaj: gulasz był gęsty, mięsko soczyste i mięciutkie. Zjedliśmy ze smakiem, a ja wyciągnęłam z tego spotkania cenną lekcję na przyszłość.
Jak przygotować mięso na gulasz?
Niezależnie od tego, czy robisz gulasz wołowy, wieprzowy czy drobiowy, na początku mięso trzeba pokroić w większą kostkę (ale w miarę równą), a następnie doprawić. Ja zazwyczaj przyprawiam mieloną papryką (słodką i ostrą), odrobiną granulowanego czosnku, czasem szczyptą majeranku lub tymianku, dokładnie oblepiam mięso tymi przyprawami, a potem od razu wrzucam na rozgrzany tłuszcz na patelnię, żeby całość obsmażyć. Tym razem zrobiłam nieco inaczej.
Błażej, który pomagał mi doprawić kawałki mięsa, powiedział, że trzeba je jeszcze delikatnie obtoczyć w mące pszennej, zanim wylądują na patelni. A to po to, żeby lepiej zapobiec utracie soków podczas obsmażania: mąka stworzy barierę, która zatrzyma wilgoć wewnątrz mięsa, dzięki czemu będzie ono soczyste i delikatne. Poza tym, z dodatkiem mąki mięso bardziej równomiernie się zrumieni, a sam gulasz wyjdzie gęstszy i bardziej zawiesisty. I tak właśnie uczeń 2. klasy gastronomika pomógł mi zrobić najlepszy gulasz na obiad, jaki kiedykolwiek powstał w mojej kuchni. Poniżej dzielę się przepisem, który wykorzystaliśmy.
Fot. Adobe Stock, Paweł Kacperek
Przepis na gulasz wieprzowy z warzywami
Składniki:
- 1 i 1/2 kg wołowiny (użyłam łopatki, ale może być też karczek lub udziec)
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 650 ml wody
- 1 płaska łyżka papryki słodkiej
- 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
- 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 200 ml koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę.
- Przełóż je do miski, obtocz w przyprawach (słodka i ostra mielona papryka, czosnek granulowany) i równomiernie obsyp mąką pszenną.
- Kawałki mięsa smaż partiami na dobrze rozgrzanej patelni na oleju. Obsmaż z obu stron i zdejmij z patelni.
- Przełóż mięso do garnka żeliwnego lub zwykłego (ale z nieprzywierającym dnem).
- Marchewki obierz i pokrój w kosteczkę.
- Cebule obierz i pokrój w piórka.
- Do podsmażonego mięsa wrzuć podsmażone warzywa.
- Wlej wodę (ma ona przykryć mięso). Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na malutkim ogniu przez 2 i 1/2 godziny aż mięso będzie mięciutkie.
- W kubku wymieszaj koncentrat z mąką oraz solą i wlej do garnka.
- Pod koniec gotowania dodaj do gulaszu także sos sojowy ciemny i posiekaną natkę pietruszki. Duś jeszcze ok. 10 minut.
Smacznego!
















