Te węgierskie kluseczki szczypane jadłam pierwszy raz w małej knajpce w Budapeszcie. Były podane razem z zupą gulaszową zwaną Gulyásleves (to chyba jedna z najsłynniejszych zup na Węgrzech). Od razu urzekły mnie smakiem i konsystencją. Były niezwykle miękkie, delikatne, niemal rozpływające się w ustach. Po powrocie do domu natychmiast odtworzyłam przepis na nie. Okazały się idealne także do rosołu, jako dodatek do sosów, mięs, czy też na słodko z cukrem i jogurtem (choć nie wiem, co na to Węgrzy).

Węgierskie kluseczki szczypane, czyli csipetke

Te węgierskie kluseczki mają niezwykle uroczą nazwę csipetke, która pochodzi od węgierskiego słowa csipni, co oznacza szczypać. W taki właśnie sposób przygotowuje się je. Z gotowego ciasta palcami odrywa się małe kawałki i obtacza w mące. Ciasto natomiast robi się niemal tak samo jako makaron: z mąki, jajek i soli. Składniki zagniecione razem w gładką kulę należy odstawić na co najmniej 15 minut, by ciasto odpoczęło i zmiękło (najlepiej na pół godziny), a następnie szczypać z niego kluseczki. Całość robi się raz-dwa i łatwo przygotować górę kluseczek. W moim domu dzieci uwielbiają robić te kluseczki szczypane. To dla nich świetna zabawa, a ja mam czas, by przygotować do nich dodatki. 

Adobe Stock, timages

Przepis na csipetke, czyli węgierskie kluseczki

Składniki: 

  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę i wsyp sól. Wymieszaj.
  2. Dodaj całe jajko i zagnieć rękami gładkie ciasto (będzie dość twarde). Odstaw je, by odpoczęło na 15-30 minut przykryte ściereczką.
  3. Następnie palce oprósz mąką i „szczyp” z ciasta malutkie kluseczki. Układaj je na talerzu z dużą ilością mąki.
  4. Gotowe kluseczki wymieszaj z mąką, aby się nie posklejały, po czym przesiej je przez sito, by pozbyć się nadmiaru mąki.
  5. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć do niej kluseczki, zamieszaj i gotuj przez ok. 5 minut od momentu, gdy wypłyną. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerz. Możesz je też wrzucić bezpośrednio do zupy, typu gulasz i gotować od razu w niej.
  6. Nadmiar kluseczek możesz wysuszyć przed gotowaniem przez całą noc (jak makaron) i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Gdy będziesz chciała je wykorzystać, ugotuje je jak w przepisie wyżej.

A jeśli szukasz innych ciekawych pomysłów na kluseczki, koniecznie zajrzyj na nasz kanał nadawczy. Znajdziesz tam wiele ciekawych przepisów m. in. na kluski lane, kładzione czy śląskie. Wszystkie pyszne i bardzo proste do przygotowania.