Kurczak w sosie serowym to pożywne i bardzo zdrowe danie pełne makro. Zrobisz je dosłownie w kilka minut, a potem już wszystko piecze się samo. Na koniec wystarczy nałożyć potrawę na talerze lub spakować do pojemników na wynos.
Jak zrobić kurczaka z warzywami i ryżem?
Składniki:
- 450 g piersi kurczaka
- 400 g mieszanki warzyw mrożonych, np. marchewka, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, czerwona cebula, groszek cukrowy
- 1-2 ząbki czosnku
- 180 g suchego ryżu
- 2 szczypty chili lub więcej jeśli lubisz pikantne dania
- sól i pieprz do smaku
- nieduża ilość oliwy
Wykonanie krok po kroku:
- Suchy ryż wsyp do prostokątnego naczynia żaroodpornego. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, posól i popieprz do smaku.
- Dolej wodę, tak żeby pokryła ryż i sięgała mniej więcej 1 cm powyżej składników.
- Dosyp też gotową mieszankę warzyw mrożonych, spryskaj je oliwą Możesz ją również skomponować samodzielnie. A jeśli tylko masz więcej czasu, dorzuć świeże warzywa. Kurczak w sosie serowym wyjdzie jeszcze lepszy.
- Naczynie wstaw na środkową półkę piekarnika.
- Gdy warzywa z ryżem są już przyszykowane, przejdź do zrobienia piersi kurczaka. 2 naczynka będą się piekły razem. Mięso obsyp papryką chili, solą i pieprzem do smaku. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej mięso i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40-45 minut.
- Wyjmij wszystko do przestudzenia. A potem podziel składniki na 3 porcje. Na dnie rozłóż ryż z warzywami. Na nim połóż mięsa kurczaka — z jednej strony naczynia. I przygotuj sos serowy.
Przygotuj sos serowy do kurczaka
Składniki:
- 15 g masła
- 50 g sera cheddar
- 150 ml mleka skondensowanego w wersji light
- 1 płaska łyżeczka mąki
- sól, pieprz i płatki chili do smaku
Wykonanie krok po kroku:
- Do garnka przełóż masło i roztop je na bardzo małym ogniu, dosyp mąkę, zamieszaj. Potem dolej odtłuszczone mleko skondensowane.
- Cały czas mieszając, dodaj ser, sól, pieprz i płatki chili do smaku. Mieszaj całość do rozpuszczenia i lekkiego zgęstnienia sosu. Jak przestygnie, polej nim mięso i masz gotowe danie do pracy lub obiad w dom.
Makroskładniki dla całego dania
Z podanego przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe.
Energia: ~1560 kcal
Białko: ~137 g
Tłuszcz: ~40 g
Węglowodany całkowite: ~170 g
Błonnik: ~12 g
Węglowodany netto: ~158 g
Makroskładniki dla 1 porcji:
Energia: ~520 kcal
Białko: ~45.7 g
Tłuszcz: ~13.3 g
Węglowodany całkowite: ~56.7 g
Błonnik: ~4 g
Węglowodany netto: ~52.7 g
Źródło: przepis pochodzi z Facebooka @Policzona Szama

















