Miodownik to ciasto, które zazwyczaj kojarzy się ze świętami. Ale dlaczego tak pyszne ciasto mielibyśmy jeść tylko raz w roku? My zdecydowanie polecamy robić je przez cały rok, bo każdy kęs to prawdziwa przyjemność dla wszystkich zmysłów.

Przepis na miodownik pochodzi z Armenii, skąd przybył na tereny Czech, a potem do naszego kraju. To pyszne blaty miodowego ciasta przełożone masą grysikową z kaszy manny. Ten deser występuje pod różnymi nazwami w zależności od regionu i np. w centralnej Polsce znany jest jako miodownik królewski, „królewiec” lub stefanka, a w Czechach występuje pod nazwą „marlenka”.

Miodownik bez leżakowania

W klasycznym przepisie na miodownik im dłużej ciasto leżakuje i nasiąka kremem, tym jest smaczniejsze i nabiera aromatu, a miodowe blaty miękną i po 2 dniach są idealne. W naszym przepisie nie trzeba czekać 2 dni, a ciasto jest gotowe już na drugi dzień. Na dodatek idealnie się kroi i nie kruszy.

Składniki na miodownik z kremem z kaszy manny

Nie ma tu wyszukanych składników, większość zapewne masz już w kuchennej szafce. Ważnym składnikiem na krem jest kasza manna, która nadaje mu stabilności i doskonałego smaku. Przygotuj też dobry, naturalny miód, który nada ciastu charakterystyczny aromat. Przydadzą się też orzechy, najlepiej włoskie. Oto wszystkie składniki potrzebne do wykonania stefanki na blachę o wymiarach 25x35cm. Jeśli zrobisz w mniejszej blaszce, wyjdzie ci więcej spodów, a ciasto będzie wyższe.

na 4 spody ciasta

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 całe jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

na krem z kaszy manny

  • 1200 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

dodatkowo:

  • orzechy włoskie
  • kwaskowate powidła (z czerwonej porzeczki, wiśni, albo śliwek)

Jak zrobić miodownik z kremem z kaszy manny

  1. Zacznij od ugotowania kaszy manny na krem. Do garnka wsyp kaszę mannę, cukier oraz wlej mleko. Zacznij gotować cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki i kaszka się nie przypaliła. Gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje. Pozostawcie do ostygnięcia i przykryjcie folią, żeby nie powstał na górze kożuch. Kasza manna gdy ostygnie zrobi się jeszcze bardziej gęsta.  
  2. Następnie zrób spody ciasta. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć ciasto aż będzie gładkie i jednolite.
  3. Wyłóż ciasto na stolnicę posypana mąką i jeszcze chwile zagniataj ciasto.
  4. Ciasto podziel na 4 równe części. Trzy włóż do lodówki.
  5. Pierwszą część ciasta rozwałkuj, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 12 minut. Grzanie góra dół. Pilnuj czasu i obserwuj ciasto, ma się jedynie zarumienić.
  6. To samo zrób z kolejnymi kawałkami i wszystkie pozostaw do wystudzenia.
  7. Gdy blaty stygną przygotuj krem. Do miski dodaj masło i ucieraj na masę. Następnie stopniowo dodawaj ostudzoną kaszę mannę i miksuj aż składniki połączą się na gładki krem.
  8. Wystudzone blaty przekładaj kremem z kaszy manny. Ostatni czwarty spód odwróć tak by jego spód był u góry, wtedy góra ciasta będzie równiutka.
  9. Górę ciasta posmaruj cienką warstwą powideł.
  10. Na koniec ciasto posyp rozdrobnionymi orzechami i wstaw ciasto na całą noc do lodówki.
  11. Na drugi dzień ciasto jest gotowe do jedzenia. Mięciutkie i pięknie się kroi.

źródło: www.przyslijprzepis.pl