W upalny dzień sięgasz po wodę z cytryną, mrożoną herbatę albo lemoniadę? Tego lata spróbuj innego orzeźwiającego napoju. W Bułgarii i wielu innych krajach piją go wszyscy, ale w Polsce nadal pozostaje ciekawostką. Zdecydowanie zasługuje jednak na uwagę, bo nie tylko genialnie smakuje, ale i perfekcyjnie chłodzi oraz nawadnia. 

Niepozorny napój o wyjątkowym smaku

Ajran to napój, który powstał w Turcji, ale bardzo szybko zadomowił się również w Bułgarii, Grecji, Albanii. Ma biały kolor i charakterystyczną puszystą piankę, ale jego skład jest banalnie prosty, bo to zwykła mieszanka jogurtu naturalnego i zimnej wody, najczęściej w proporcji 1:1 albo 2:1. Zazwyczaj dodaje się do tego jeszcze szczyptę soli, a niektórzy dorzucają też trochę pieprzu lub świeżej mięty.

Ten lekko słony, lekko kwaskowaty napój jest nie tylko orzeźwiający, ale też świetnie nawadnia. Dzięki zawartości białka, wapnia i probiotyków, działa dużo skuteczniej niż sama woda – zwłaszcza gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury.

Dlaczego warto pić ajran?

Na pierwszy rzut oka ajran można pomylić ze zwykłym kefirem albo maślanką, ale jest jedna istotna różnica: ajran jest rozcieńczony wodą. To właśnie dzięki temu lepiej nawadnia i nie obciąża żołądka. Ma też mniejszą zawartość tłuszczu, co sprawia, że jest idealny nawet wtedy, gdy nie masz ochoty na ciężkie napoje mleczne. No i ta genialna puszysta pianka, która dodaje mu lekkości.

Ajran najlepiej sprawdza się latem – zwłaszcza gdy jest gorąco i organizm traci dużo wody. Ale warto go pić też po treningu, bo świetnie nawadnia i dostarcza białka. To też dobry wybór na śniadanie – szczególnie jeśli nie masz ochoty na nic ciężkiego. 

Nie musisz jednak jechać do Turcji czy Bułgarii, żeby spróbować prawdziwego ajranu. W naszych sklepach pojawia się on coraz częściej, ale najłatwiej zrobić go samemu – taniej, szybciej i dokładnie tak, jak lubisz. Zrobisz go dosłownie w 2 minuty, korzystając z tego, co masz w lodówce. Zobacz prosty przepis poniżej.

Prosty przepis na ajran

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
  • 1 szklanka zimnej wody
  • szczypta soli
  • Opcjonalnie: szczypta pieprzu i kilka listków mięty,

Sposób przygotowania:

  1. Wlej jogurt i wodę do blendera lub słoika z zakrętką.
  2. Dodaj sól i miksuj całość przez chwilę, aż napój się spieni.
  3. Jeśli chcesz, dorzuć kostki lodu albo listki świeżej mięty. Przelej całość do szklanki i pij od razu.