Tort to nieodłączny punkt programu na imprezach urodzinowych, komunii, czy chrzcinach. Każdy czeka, kiedy wreszcie na stół wjedzie właśnie ten słodki deser i każdy zgaduje jaki będzie tym razem. Nic więc dziwnego, ze co roku powstają coraz nowsze i bardziej wymyślne pomysły na torty, które niestety coraz więcej kosztują.
Mamy dziś pomysł na tort, który nie tylko można zrobić samodzielnie, ale nie wymaga on nawet pieczenia, a sposób wykonania i składniki są banalnie proste.

Warstwowy tort naleśnikowy

Zapewne nie raz słyszałaś o torcie naleśnikowym, ale za każdym razem wydawało ci się, że to nie deser, który można podać na dużą imprezę. Bo przecież to tylko naleśniki. Nic bardziej mylnego. Zrobiony z naszego przepisu wychodzi nie tylko przepyszny, ale też pięknie prezentuje się na stole i talerzu, a każdy prosi o dokładkę. Tort naleśnikowy składa się z klasycznych naleśników w dwóch smakach, naturalnym i kakaowym. A każdy naleśnik przełożony jest lekkim kremem z serka mascarpone i śmietany. Udekorowany czekoladą i świeżymi owocami prezentuje się doskonale.

Składniki na tort naleśnikowy

na naleśniki w dwóch kolorach:

  • 300 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 4 jajka
  • 700 ml mleka
  • 2 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 36%

dodatkowo:

  • owoce do dekoracji
  • kawałki białej i ciemnej czekolady, płatki migdałów, wiórki kokosowe

Tort naleśnikowy - sposób przygotowania krok po kroku

  1. Przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy, mleko i całość energicznie mieszaj trzepaczką, albo mikserem, do czasu aż ciasto uzyska gładką konsystencję, bez grudek. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Teraz podziel ciasto na 2 równe części i do jednej dosyp kakao, wymieszaj raz jeszcze, by nie było grudek a kolor był jednolity. Ciasto odstaw na chwilę, aby odpoczęło. Przed smażeniem ponownie zamieszaj.
  2. Na patelni o średnicy ok. 15 cm usmaż naleśniki. Powinno wyjść około 17 sztuk z każdego koloru.
  3. Następnie przygotuj krem. Śmietanka i mascarpone muszą być zimne, prosto z lodówki. Śmietankę wlej do miski i zacznij ubijać. Gdy będzie już sztywna dosyp cukier puder i stopniowo dodawaj serek mascarpone. Ubijaj do czasu aż krem będzie jednolity i gęsty.
  4. Gotowym kremem przekładaj naleśniki, układając na zmianę raz ciemny, raz jasny naleśnik. (Kremu powinno wystarczyć na 25 naleśników, resztę zjedzcie na śniadanie, albo wykorzystajcie do innych przepisów). Gotowy tort wstaw do lodówki.
  5. Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę posiekaj, śmietanę zagotuj i od razu ściągnij z ognia. Dodaj posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.
  6. Czekoladowa polewą ozdób górę tortu oraz boki i wstaw do lodówki, by zastygła lekko.
  7. Przed podaniem tort udekoruj owocami (truskawki, maliny, borówki, wiśnie, jeżyny), oraz kawałkami czekolady białej i czarnej. Można też dodać płatki migdałów, albo inne ulubione dodatki.

Porada:

Tort najlepiej przygotować 1-2 godziny przed podaniem, bo naleśniki są mokre, nie muszą nawilgnąć jak biszkopt. Gdy zostaną na noc w lodówce, mogą się zrobić zbyt miękkie i gumowate.