Zanim zjesz pyszne uszka z grzybami, musisz je najpierw przygotować. A pracę co roku trzeba zacząć od moczenia suszonych grzybów. Niby to prosta czynność, ot zalewasz je wodą, ale grzyby nie zawsze wychodzą idealnie miękkie, a do tego smaczne. Przez lata moczyłam je w zwykłej wodzie, ale zawsze brakowało mi w nich „tego czegoś”. Do ostatniej Wigilii, gdy bratowa przyniosła swoje uszka. Były tak pyszne, delikatne, wprost rozpływające się w ustach. Myślałam, że to kwestia doprawionego farszu, a chodziło o grzyby moczone właśnie z tym dodatkiem. Już następnego dnia wypróbowałam jej patent, który szybko okazał się być strzałem w dziesiątkę.
W czym moczyć grzyby, by były pełne smaku?
Woda to oczywiście podstawa. Sprawia, że grzyby miękną i są soczyste. Jednak, by także smakowały dobrze, warto dodać do wody odrobinę cukru. Sprawia on, że znika goryczka, a dodatkowo są pełne smaku. Nie martw się, grzyby nie staną się słodkie jak ciasto, cukier jedynie wzmocni ich naturalny smak, pogłębi go i sprawi, że będą bardziej esencjonalne. Ponadto suszone grzyby moczone w słodkawej wodzie mają ładniejszy kolor. Kapelusze są ciemniejsze i nie płowieją po ugotowaniu. Zauważysz również, że są bardziej elastyczne i łatwiej się kroją.
Jak moczyć grzyby w wodzie z cukrem?
Moczenie grzybów w wodzie z cukrem jest bardzo proste.
- Na początek opłucz suszone grzyby pod zimną wodą, by usunąć z nich resztki igieł, piasku czy zanieczyszczeń. Dzięki temu nie będą zgrzytać w farszu.
- Przełóż je do miski i zalej zimną wodą tak, by były całkowicie przykryte. Dodaj odrobinę cukru. Na 100 granów suszonych grzybów, daj pół łyżeczki cukru, przy mniejszej ilości grzybów, daj dosłownie szczyptę.
- Wymieszaj lekko wodę z cukrem, by się rozpuścił.
- Odstaw je na 3-4 godziny lub na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij grzyby z wody, odciśnij je i możesz wykorzystać je do świątecznych farszów czy bigosu (nie trzeba ich dodatkowo płukać).
Do jakich grzybów warto wykorzystać ten trik?
Ten patent najlepiej sprawdza się do:
- borowików. Te grzyby mają silny smak i aromat. Cukier pomaga je wydobyć, a jednocześnie zapobiega ewentualnej kwasowości, która zepsułaby smak barszczu czy grzybowej.
- podgrzybków. Często bywają one gorzkawe, więc cukier zbalansuje i złagodzi ich smak. Po moczeniu w wodzie z cukrem będą idealne do farszów, bigosu czy barszczu wigilijnego.
A co z koźlarzami i maślakami? Do ich moczenia możesz również wykorzystać wodę z cukrem, jednak są one na tyle delikatne, że nie jest to konieczne. Moczone w samej wodzie również będą dobrze smakowały.
















