Zanim zjesz pyszne uszka z grzybami, musisz je najpierw przygotować. A pracę co roku trzeba zacząć od moczenia suszonych grzybów. Niby to prosta czynność, ot zalewasz je wodą, ale grzyby nie zawsze wychodzą idealnie miękkie, a do tego smaczne. Przez lata moczyłam je w zwykłej wodzie, ale zawsze brakowało mi w nich tego czegoś. Do ostatniej Wigilii, gdy bratowa przyniosła swoje uszka. Były tak pyszne, delikatne, wprost rozpływające się w ustach. Myślałam, że to kwestia doprawionego farszu, a chodziło o grzyby moczone właśnie z tym dodatkiem. Już następnego dnia wypróbowałam jej patent, który szybko okazał się być strzałem w dziesiątkę. 

W czym moczyć grzyby, by były pełne smaku?

Woda to oczywiście podstawa. Sprawia, że grzyby miękną i są soczyste. Jednak, by także smakowały dobrze, warto dodać do wody odrobinę cukru. Sprawia on, że znika goryczka, a dodatkowo są pełne smaku. Nie martw się, grzyby nie staną się słodkie jak ciasto, cukier jedynie wzmocni ich naturalny smak, pogłębi go i sprawi, że będą bardziej esencjonalne. Ponadto suszone grzyby moczone w słodkawej wodzie mają ładniejszy kolor. Kapelusze są ciemniejsze i nie płowieją po ugotowaniu. Zauważysz również, że są bardziej elastyczne i łatwiej się kroją.

Jak moczyć grzyby w wodzie z cukrem?

Moczenie grzybów w wodzie z cukrem jest bardzo proste.

  1. Na początek opłucz suszone grzyby pod zimną wodą, by usunąć z nich resztki igieł, piasku czy zanieczyszczeń. Dzięki temu nie będą zgrzytać w farszu.
  2. Przełóż je do miski i zalej zimną wodą tak, by były całkowicie przykryte. Dodaj odrobinę cukru. Na 100 granów suszonych grzybów, daj pół łyżeczki cukru, przy mniejszej ilości grzybów, daj dosłownie szczyptę.
  3. Wymieszaj lekko wodę z cukrem, by się rozpuścił.
  4. Odstaw je na 3-4 godziny lub na całą noc.
  5. Następnego dnia wyjmij grzyby z wody, odciśnij je i możesz wykorzystać je do świątecznych farszów czy bigosu (nie trzeba ich dodatkowo płukać).

Do jakich grzybów warto wykorzystać ten trik?

Ten patent najlepiej sprawdza się do:

  • borowików. Te grzyby mają silny smak i aromat. Cukier pomaga je wydobyć, a jednocześnie zapobiega ewentualnej kwasowości, która zepsułaby smak barszczu czy grzybowej.
  • podgrzybków. Często bywają one gorzkawe, więc cukier zbalansuje i złagodzi ich smak. Po moczeniu w wodzie z cukrem będą idealne do farszów, bigosu czy barszczu wigilijnego.

A co z koźlarzami i maślakami? Do ich moczenia możesz również wykorzystać wodę z cukrem, jednak są one na tyle delikatne, że nie jest to konieczne. Moczone w samej wodzie również będą dobrze smakowały.