Pewnie zdarzyło ci się to nieraz. Gotujesz gulasz, mięso i warzywa są już miękkie, niby możesz podawać, ale sos jest tak rzadki, że całość wygląda jak zupa. Jeśli nie lubisz mącznego posmaku i nie chcesz zmieniać koloru gulaszu śmietaną, to wypróbuj ten prosty składnik, który sprawi, że gulasz będzie jedwabisty i idealnie gęsty. Nie martw się, to żaden wymyślny produkt, którego ze świecą szukać, na pewno masz go w kuchni i używasz na co dzień.
Jak zagęścić gulasz?
Moją sprawdzoną metodą na zagęszczenie gulaszu jest dodanie do niego surowego żółtka. To stary, francuski sposób, który sprawia, że gulasz wychodzi idealny. Aby jednak tak się stało, należy przestrzegać kilku zasad, inaczej zamiast pysznego sosu, otrzymasz gulasz z jajecznicą. Najważniejsza zasada to, by nigdy nie dodawać surowych żółtek bezpośrednio do gulaszu. Najpierw trzeba je odpowiednio przygotować. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku.
Jak dodać żółtka do gulaszu?
Na duży gar gulaszu potrzebne będą ci 2-3 żółtka oraz 2-3 łyżki śmietanki kremówki lub zimnej wody.
- Żółtka przełóż do miseczki. Wymieszaj je ze śmietanką lub wodą za pomocą trzepaczki. Powinna powstać jednolita masa, dość rzadka.
- Gulasz zdejmij z ognia i poczekaj, aż chwilę przestygnie. To ważne, inaczej żółtka się natychmiast zetną.
- Do żółtek wlej niewielką ilość gorącego sosu i natychmiast dokładnie całość wymieszaj. Powoli, cienkim strumieniem wlej ok. 1 szklanki sosu, cały czas energicznie mieszając powstałą masę. W ten sposób zahartujesz żółtka, tak jak hartuje się śmietanę przed dodaniem do zupy.
- Na koniec wlej zawartość miseczki do garnka z gulaszem. Wymieszaj całość do połączenia. Możesz lekko podgrzać gulasz, by sos zgęstniał, ale nie gotuj go.
Dlaczego warto zagęszczać gulasz żółtkami?
Ta technika jest nie tylko skuteczna, ale przede wszystkim bardzo... smaczna. Żółtka dodane do gulaszu nadają mu lekkiej kremowości, podkreślając smak mięsa. W przeciwieństwie do mąki nie sprawiają, że całość wychodzi mączna i niezbyt wyrazista. Nie zmieniają koloru gulaszu jak śmietana, a także nie musisz tracić czasu na redukowanie sosu (tę metodę możesz zrobić niemal od razu). Jeśli dodatkowo połączysz żółtka z kremówką, to gulasz zyska jeszcze delikatniejszy smak. Zagęszczanie żółtkami możesz wykorzystać także do innych potraw. Używałam jej przy sosach śmietanowych, gulaszach węgierskich czy mięsnych zupach. Za każdym razem sprawdza się idealnie, wystarczy, że przestrzegasz powyższych zasad.
















