Masz w lodówce mięso mielone, ale zbrzydły ci już klasyczne kotlety czy gotowane pulpeciki? W kilka chwil możesz przygotować z tego składnika coś znacznie smaczniejszego i bardziej efektowanego, a równie prostego. Tak przygotowane chrupiące kulki skrywają w sobie pyszną niespodziankę, a robi się je raz-dwa. Zobacz cały przepis poniżej. 

Prosty i szybki pomysł na obiad

Gdy raz spróbujesz zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym otulone chrupiącą panierką, zapomnisz o zwykłym przepisie na kotlety mielone. To danie od razu przekonuje do siebie wszystkich i to nie tylko ze względu na smak, ale i łatwość przygotowania. Poza głównymi 2 składnikami trzeba do niego bowiem tylko trochę cebuli, czosnku i sera, 1 jajka i trochę tartej bułki. 

A jeśli chodzi o samo przygotowanie to sprawa jest prosta - mięso mielone doprawia się i pakuje w kapelusze pieczarek, a potem całość obtacza w jajku i bułce tak jak kotlety schabowe. Na sam koniec faszerowane pieczarki w panierce wrzuca się już tylko na rozgrzany olej, choć można też przygotować je w piekarniku, a nawet w airfryerze. Zerknij na dokładny przepis krok po kroku i koniecznie spróbuj tego pysznego dania. 

Panierowane pieczarki faszerowane mięsem - przepis

  • 250 g niewielkich pieczarek,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść tartego parmezanu,
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku,
  • 1 duże jajko,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść i rozdziel kapelusze od nóżek. Nóżki drobno posiekaj, a kapelusze osusz i odłóż na talerzyk.
  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, a następnie podsmaż na oleju. Dorzuć też rozdrobnione nóżki pieczarek i smaż całość jeszcze przez kilka minut.
  3. Przestudzony farsz wymieszaj z mięsem mielonym, tartym serem i przyprawami, a następnie wypełnij tym kapelusze pieczarek.
  4. Tak przygotowane faszerowane pieczarki obtocz w rozmąconym jajku oraz bułce tartej, a potem wrzucaj na rozgrzany olej.
  5. Panierowane pieczarki z mięsem mielonym smaż aż będą chrupiące i złociste z każdej strony.
  6. Podawaj od razu na gorąco lub jako przekąskę na zimno z ulubionym sosem.