Z 1 główki kapusty i 1 kg młodych ziemniaków wyczarujesz obiad dla 4 osób, a gdy na talerzu dodatkowo pojawi się sos i surówka, powstanie prawdziwa „wyżerka” i „poezja”, jak to mówi Pan Tomek, zachwalając swoje własne danie. To smakowity letni obiad za grosze. Pachnie przepięknie, chrupie od panierki, w środku jest mięciutka, a dodatkowo bardzo ładnie wygląda na talerzu i syci. Czego chcieć więcej? Chyba tylko tego, by „przyjść na gotowe” i nie musieć po takim pysznym obiadku zmywać.
Jak Tomek Strzelczyk robi kotlety z młodej kapusty?
W ostatnim czasie w internecie pojawiło się sporo przepisów na steki z kapusty. Przepis Pana Tomka jest nimi inspirowany, ale to nie do końca to samo. Nasz ulubiony kucharz najpierw obgotowuje krótko kapustę w osolonej wodzie aromatyzowanej rozgniecionym czosnkiem, a potem ją smaży. Do wody, w której gotuje się kapusta wrzucić możesz również twarde łodyżki koperku (bo potem i tak z niego skorzystasz). W nich kryje się mnóstwo zapachu i smaku, który młodej kapustce pasuje.
Potem osącza ją, studzi i panieruje w prostej masie jajecznej z dodatkiem koperku i obtacza w bułce tartej. Zamiast niej możesz użyć również gruboziarnistego panko. Kotlety z młodej kapusty w panko będą chrupać jeszcze głośniej i apetyczniej. Aby kapusta się nie rozwarstwiła i nie rozpadła w trakcie gotowania, zwróć uwagę podczas krojenia, by każdą ćwiartkę trzymał w ryzach kawałek głąba. Nie krój jej w plastry, a właśnie w ćwiartki. Na pewno zachowa ładny kształt podczas gotowania i smażenia.
Po sezonie na młodą kapustę ten przepis możesz wykorzystać na inne jej rodzaje: włoską, białą. czerwoną, a nawet spróbować zrobić w ten sposób pekińską.
Przepis Tomasza Strzelczyka na młodą kapustę w panierce
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 łyżka soli
- 3-4 ząbki młodego czosnku
- 3 jajka
- po 1 szczypcie soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- 100 g bułki tartej
Sposób przygotowania:
- Zagotuj w dużym garnku sporą ilość wody (taką, która przykryje kapustę), wrzuć 1 łyżkę soli.
- W międzyczasie, gdy woda się podgrzewa, oderwij wierzchnie, uszkodzone i brzydkie liście od główki kapusty. Resztę umyj, osusz i pokrój w równe ćwiartki.
- Czosnek obierz, rozgnieć i dorzuć do garnka z gotującą się wodą, włóż do środka kapustę - do wrzącej wody. Gotuj 10 minut.
- Gdy kapusta się gotuje, przykryj panierkę: wbij jajka do miski, dodaj sól, pieprz i rozkłóć rózgą lub trzepaczką. Dodaj koperek do masy jajecznej, wymieszaj ponownie.
- Po 10 minutach gotowania odsącz kapustę na sitku i przestudź.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj ok. 1 łyżkę masła i poczekaj, aż masło się rozpuści.
- W międzyczasie opanieruj ćwiartki kapusty. Zamocz w masie jajecznej z każdej strony każdą ćwiartkę i obtocz w bułce tartej.
- Kładź na rozgrzany tłuszcz - powinien po wyłożeniu kapusty od razu zacząć skwierczeć.
- Smaż na rumiano z każdej strony. Po kilku chwilach smażenia sprawdź i odwróć na kolejną stronę.
Źródło przepisu: @Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).
Z czym podawać panierowaną młodą kapustę?
Pan Tomek proponuje, by podać taką kapustę z bułką tartą zrumienioną na maśle, ale są też inne ciekawe warianty tego dania. Możesz np. podać ją z sosem koperkowym na ciepło i młodymi ziemniakami obok lub w wersji bardziej wyrafinowanej, z sosem sezamowym na bazie tahini z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny rozrobionym odrobiną wody. Zamiast tahini możesz też wykorzystać masło orzechowe i wymieszać je z odrobiną wody, sosu sojowego i mielonej ostrej papryki oraz czosnku - po azjatycku. Zamiast ziemniaków obok pasować będzie też ryż ugotowany w wodzie aromatyzowanej dla odmiany polskimi przyprawami, np. kminkiem, liściem laurowym i zielem angielskim lub po indyjsku - z kurkumą, goździkiem i curry.
















