W moim domu ogórki kiszone zawsze muszą się znaleźć na półce z przetworami na zimę. Do tej pory robiłam je z wielu przepisów, jednak żaden mnie do końca nie zadowalał, dopóki nie trafiłam na ten od siostry Anastazji. Muszę przyznać, że każdy jej przepis zawsze mi wychodzi. Niezależnie od tego czy jest to ciasto, czy są to pierogi. Podobnie było z ogórkami. Gdy tylko wyjęłam jeden słoik na próbę, zjadłam pół na raz. Ogórki wyszły idealne. Odpowiednio słone, chrupiące i jędrne. I choć przepis jest prosty, bez żadnych udziwnień, to najważniejsza jest w nim proporcja soli do wody i ogórków. Jeśli ją zastosujesz, możesz mieć pewność, że otrzymasz najpyszniejsze ogórki kiszone, jakie kiedykolwiek jadłeś.
Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych w proporcji 1:1:1?
Zalewa do ogórków kiszonych siostry Anastazji jest bardzo prosta do przygotowania. Na jeden kilogram ogórków daj 1 łyżkę soli i wlej 1 litr wody, czyli zastosuj proporcję 1:1:1. Dzięki niej ogórki wychodzą jędrne i chrupiące. Jeśli masz więcej ogórków, po prostu pomnóż tę proporcję przez odpowiednią ilość. W ten sposób zawsze będziesz mieć pewność, że ogórki wyjdą odpowiednio słone i będą smakowały idealnie. Co jeszcze warto dodać do słoików? Siostra Anastazja dorzuca typowe dodatki do kiszonek: baldachy kopru, czosnek i korzeń chrzanu. Proste składniki, a smak jak u babci.
Przepis na ogórki kiszone siostry Anastazji
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- pęczek kopru z baldachami
- 2 główki czosnku
- korzeń chrzanu
- 2 l wody
- 2 łyżki soli kamiennej
Sposób przygotowania:
- Najpierw ogórki wymocz w zimnej wodzie. Zalej je tak, by były całkowicie przykryte. Zostaw w wodzie na 2 godziny.
- W tym czasie słoiki i zakrętki wyparz i osusz.
- Czosnek obierz z łupinek, chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki, koper wypłucz.
- Do każdego słoika włóż 3 ząbki czosnku, jeden koper i jeden kawałek chrzanu.
- Ogórki wyjmij z wody i włóż do słoików pionowo (jaśniejszą częścią do góry).
- Następnie przygotuj zalewę. Do garnka wlej 2 litry wody i dodaj sól. Zagotuj. Gorącą zalej ogórki w słoikach tak, by były całkowicie przykryte.
- Słoiki z ogórkami zakręć i odstaw na 6 dni w chłodne i suche miejsce. Po tym czasie pasteryzuj je w garnku z wodą. Wyłóż go ściereczką i ustaw w nim słoiki tak, by się nie dotykały. Zalej je wodą do 3/4 wysokości. Gotuj przez 2-3 minuty od momentu, gdy woda zakipi. Wyjmij je z wody i zostaw na blacie do całkowitego ostudzenia. Przechowuj w ciemnym i zimnym miejscu.
















