Gdy zimą wyciągam je ze spiżarni, ich zapach rozchodzi się po całym domu. Pachną tak aromatycznie, że każde danie z ich dodatkiem nabiera bardziej wyrazistego smaku. Tarte ogórki do słoików to sprytny sposób na szybkie gotowanie. Wystarczy wyjąć je ze słoika i dodać do zupy, obiadu czy przygotować z nich sałatkę. I owszem można ogórki ukisić w całości, a potem dopiero zetrzeć, jednak zrobione w ten sposób mają więcej aromatu i smaku.

Sprawdzona proporcja 1:1 do ogórków tartych

Tarte ogórki kiszone do słoików na zimę robię od lat w sprawdzonej proporcji 1:1. Na jeden kilogram ogórków dodaję jedną łyżkę soli. Najlepiej sprawdza mi się sól kamienna i ją zazwyczaj wykorzystuję. Smak kiszonych ogórków podkręcam czosnkiem i koperkiem. Tym razem wykorzystałam zielone listki i gałązki, a nie baldachy (choć te również można dodać do słoików, ułóż je na dnie, zanim dodasz do nich tarte ogórki). Czosnek przecisnęłam przez praskę i wymieszałam z tartymi ogórkami. Tak przygotowane warzywa włożyłam do słoików i zakręciłam. Po kilku dniach widać, że zaczynają pracować. Często gazują, a także wyciekają, jednak nie musisz się tym martwić. To całkiem normalne. Gdy się uspokoją”, możesz przełożyć je do kuchennej szafki lub spiżarni. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu, a postoją przez całą zimę.

Przepis na tarte ogórki do słoików na zimę

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 1 główka czosnku
  • 2 duże pęczki koperku
  • 5 łyżek soli

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, osusz i zetrzyj na tarce. Możesz to zrobić również w robocie kuchennym, aby przyspieszyć pracę. Zazwyczaj ścieram je na średnich lub małych oczkach tarki. Ogórków nie trzeba obierać, wystarczy odciąć z nich końcówki (choć oczywiście obrane również się ukiszą). W kiszonych ogórkach tartych skórka jest na tyle miękka, że nie warto dodawać sobie pracy z obieraniem warzyw.
  2. Przełóż je do miski razem z sokiem, który powstanie podczas ścierania. Dodaj do nich posiekany drobno zielony koperek (listki i łodyżki), sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. 
  3. Do wyparzonych i osuszonych słoików przełóż ogórki wraz z powstałym sokiem. Dociśnij je ręką lub łyżką i mocno pozakręcaj (pamiętaj, aby przed zakręceniem słoików wytrzeć ich brzegi do sucha, dzięki temu nie spleśnieją).
  4. Gotowe zostaw na blacie na kilka dni. W tym czasie mogą lekko „kipieć”, ale to normalne. Przenieś je do spiżarki, gdy przestaną wyciekać.