Pasztet z przepisu Tomka Strzelczyka to prawdziwe zaskoczenie. Kucharz łączy w nim wiele różnych smaków i ostatecznie pasztet wychodzi tak pyszny, że od razu się żałuję, że zrobiło się tylko jedną porcję. Jest bardzo delikatny, aromatyczny, zwarty, a jednocześnie można go łatwo rozsmarować na chlebie. To dobra opcja na co dzień, jak i od święta.
Przygotuj składniki na pasztet z soczewicy
Pasztet robi się bardzo łatwo, naprawdę trudno znaleźć prostszy przepis. Główny składnik to czerwona soczewica i to właśnie ona zastąpiła mięso w tym przepisie. A jeśli chodzi o same produktu, to tu również pójdzie gładko, bo na liście są same łatwo dostępne produkty. Chociaż wcale nie tak oczywiste, jeśli chodzi o pasztet z soczewicy.
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorków lub z zalewy
- 1 papryka
- pół szklanki kremówki 30%
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- pół łyżeczki tymianku lub pół łyżeczki kminku
- 1 łyżka oliwy lub 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pasztet z soczewicy Strzelczyka?
- Soczewicę wsyp do garnka i zalej wodą, gotuj ją na małym do miękkości. Zazwyczaj cały proces zamyka się w 10 minutach, ale dokładną instrukcję znajdziesz na opakowaniu.
- Cebule posiekaj w piórka. Rozgrzej patelnię, dodaj niedużą ilość masła i zeszklij ją.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki (nie musisz ich obierać). Dołóż je do cebuli, dodaj jeszcze odrobinę masła.
- Paprykę możesz upiec w piekarniku przez 30 minut, będzie miała głębszy smak. Ale nie jest to konieczne, zwłaszcza że zajmuje czas i zużywa sporo prądu. Nie opłaca się włączać piekarnika na 1 paprykę. Szybszą i bardziej energooszczędną metodą jest przesmażenie jej z cebulą i pieczarkami. W tym celu przekrój ją na pół, usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w paseczki. Ząbki czosnku pokrój w plasterki i dodaj je razem z papryką.
- Zawartość patelni przełóż do miski, dołóż też soczewicę. Dosyp też wędzoną paprykę, płaską łyżeczkę soli, świeżo zmielony pieprz, pół łyżeczki kminku lub tymianku. W tym momencie dorzuć jeszcze suszone pomidory (trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie) lub te z zalewy. Zblenduj wszystko na gładką masę. A potem wbij jajka i wlej śmietankę, wymieszaj łyżką.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej pasztet z soczewicy. Kilka razy upuść ją deskę, żeby usunąć pęcherzyki. W razie potrzeby wyrównaj też powierzchnię.
- Wsadź ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut, na średnią półkę. Na spód włóż jeszcze blaszkę z wodą, dzięki temu pasztet z soczewicy Strzelczyka nie będzie suchy. Od razu wyjmij go z piekarnika i odstaw do całkowitego przestudzenia.
Jak jeść pasztet warzywny?
Ten pasztet z soczewicy jest wyjątkowo gładki, dlatego świetnie nadaje się do przesmarowania kromki chleba lub świeżej bułeczki. A jak przełożysz go do miseczki, to możesz w nim maczać świeże warzywa pokrojone w słupki, np. marchewkę, ogórek świeży lub łodyżki selera naciowego. Ciekawą opcją jest potraktowanie go jako farszu do pierogów lub naleśników. Możesz go też potraktować jako główne danie. Ukrój grubsze plastry, obsmaż je z dwóch stron i podaj z ziemniaczkami i surówką, np. z mizerią.
Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

















