Nie od dziś wiadomo, że buraczki zawierają dużą ilość żelaza, świetnie wpływają na serce i układ pokarmowy. Napój z botwinki pity codzienne wzmacnia organizm i działa dobroczynnie na zachodzące w nim procesy. Zrób go w ramach wiosennego oczyszczenia i wzmocnienia po zimie. Już sam kolor napoju z botwiny zachęca do picia.
Jakie warzywa można zblendować do koktajli?
Koktajle przede wszystkim kojarzą się z owocami. Tu raczej nie ma problemu z połączeniem kilku składników i nie wymaga to większego zaangażowania. Natomiast warzywa ciągle budzą jeszcze wiele wątpliwości. Sprawdź, jakie dodać, żeby napój warzywny wyszedł smaczny. Do najpopularniejszych wyborów należą:
- buraki, również botwinka
- pomidory
- ogórki świeże
- seler naciowy
- kalafior
- marchew
- rzadziej papryka, cukinia, pietruszka
Do tego często trafiają również różnego rodzaju liście, np. natka pietruszki, kolendra, świeża bazylia, koperek, rukola, roszponka i jarmuż.
Jak zrobić napój z botwiny Tomasza Strzelczyka?
Tomek Strzelczyk w swoim napoju połączył warzywa z owocami, dzięki czemu całość smakuje wybornie.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1/3 cytryny
- pół jabłka
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 litr wody
Wykonanie krok po kroku:
- Odetnij buraczki od liści, obierz je albo bardzo dobrze wyszoruj. Przekrój je na pół i dodaj do blendera kielichowego. Z liści możesz ugotować zupę botwinkę.
- Cytrynę porządnie umyj i przelej wrzątkiem. Potem podziel ją na pół. Jedną część obierz ze skórki i dołóż do buraczków.
- Obierz jabłko, usuń gniazda nasienne i pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj je do pozostałych składników.
- Umyj jeszcze natkę z pietruszki i przesiekaj ją z grubsza. Dorzuć ją do kielicha i dolej wodę. Zmiksuj wszystko. Powinien powstać dość rzadki napój z botwiny. Napój z botwiny pij od razu po przygotowaniu, część możesz przechować w lodówce na kolejny dzień. A latem część wody możesz zastąpić kostkami lodu, które dadzą przyjemne ochłodzenie.
Jak przełamać smak napoju warzywnego?
Nie trzeba tu oczywiście dosypywać cukru ani żadnego innego słodzika, w tym miodu. Ale lekką słodycz mogą dodać: jabłka, gruszki, banany, ananas, truskawki, maliny, borówki, agrest, kiwi lub porzeczki. Natomiast większe orzeźwienie uzyskasz przede wszystkim dzięki dodatkowi cytrusów, cytryn, limonek, pomarańczy, mandarynek lub grejpfruta. I możesz dodać sam miąższ lub wycisnąć z nich sok.
Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
















